Citromvirág

  • 2013.10.28.
  • 3

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már tervezgetem, hogy mit is süssek-főzzek Karácsonyra. :) El van mentve egy csomó recept ami kipróbálásra vár, csak válogatni kell belőlük, ami be kell valljam nagyon nehéz, mert mindegyik nagyon finomnak tűnik és mindegyiket elszeretném készíteni egyszerre. :D Persze tudom, hogy ez nem lehetséges, ezért elkezdtem már most próbálgatni a sütiket, majd aztán eldöntjük, hogy melyik is készüljön el az Ünnepre. :)Ezt az aprósütit még Katitól mentettem el, ami igen finomnak bizonyult, és egyben mutatós is, biztosan megállná a helyét az ünnepi asztalon. :)Hozzávalók a tésztához: - 30 dkg liszt - 18 dkg margarin (nálam vaj)- 12 dkg cukor- 1 tojás- 1/2 cs. sütőpor- 1 citrom reszelt héja és annyi leve, amennyit felvesz+ Lekenni: - 1 tojásfehérje+ Megszórni:
- 1 ek mák- 2 ek cukor+ Összeragasztani: - házi baracklekvárElkészítése: A sütőport elvegyítjük a liszttel, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és puha tésztát gyúrunk belőle. A citromlevet lassan adagoljuk hozzá és csak annyit adjuk hozzá amitől összeáll a tészta.Ezután 2 darabba vágjuk (így könnyebb dolgozni vele) és enyhén lisztezett felületen késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd virágformával kiszaggatjuk.A virágok felének közepén lyukat vágunk, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.Sütőpapiros tepsibe sorakoztatjuk, külön az egész karikákat, és külön tepsire a lyukas karikákat (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez).A lyukas karikákat lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk a mákos-cukorral.Kati belemártotta a tojásfehérjével lekent lyukas karikákat a mákos-cukorba, egy párral én is megpróbáltam, de eldeformálódtak, nem maradtak szép kerekek, ezért szórtam meg őket és nem mártogattam. Meglehet próbálni úgy is, lehet csak én voltam béna. :DElőmelegített sütőben, közepes lángon kb. 10-15 perc alatt világosra sütjük.Kati még melegen összeragasztott egy egész és egy lyukas virágot, én délelőtt sütöttem meg, de csak este volt időm összeragasztgatni. Miután összeragasztottuk közepébe még csurgathatunk egy kis lekvárt.Frissen még jó ropogósak, de másnapra megpuhulnak.