Vaníliapudingos körtetorta + Blogkóstoló 11. forduló

  • 2013.09.11.
  • 5

Kedvenc játékom újabb fordulója, immár a 11., házigazdája Dina, kinek köszönhetően Marka blogját ismerhettem meg egy kicsit jobba. Be kell valljam, hogy nem volt könnyű dolgom, sok finomságot lehet találni Markánál, de amikor rábukkantam a vaníliapudingos körtetortára, már tudtam, hogy EZ lesz az. :) Már Hajniéknál is megkívántam, és elszerettem volna készíteni, aztán vagy nem volt körte otthon vagy feledésbe merült, de most aztán tényleg muszáj volt elkészíteni. :) És igen, megérte ennyit várni rá, és végül elkészíteni, mert nagyon finom! Még a férjemnek is ízlett, aki nagyon nincs oda a savanykás sütikhez, de a körte, a savanykás töltelék és tetején az édes hab, valami csodás párosítás, csak dicsérni tudom.Köszönöm Marka és Hajni ezt a finom sütit! :)Hozzávalók a tésztához:- 20 dkg liszt- 1/2 tk sütőpor- 3 ek cukor- 1 cs vaníliacukor- 8 dkg vaj- 1 tojásHozzávalók a töltelékhez:- 5 nagyobb körte- 5 dl viz- 5 dkg cukor- 1 citrom leve- a cs. főzhető vaníliapudingHozzávalók a habhoz:- 3 tojás- 9 dkg cukor- 2 dl tejfölElkészítés:A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a cukrokat, a feldrabolt vajat és a tojással összegyurjuk, majd 30 percig a hütőbe tesszük pihenni. Nagyon jó tésztát kapunk, könnyű vele dolgozni.Időközben elkészítjük a tölteléket, amihez a citromleves vizet és cukrot feltesszük főni.A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és cikkekre vágjuk. Beletesszük a forralásba levő lébe, pár percig (2-3 perc) pároljuk majd szürőkanállal kiszedjük egy tálra. (A levet meghagyjuk, mert majd ebben készítjük el a pudingot.)A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma. Ráterítjük egy kapcsos tortaformára, majd szépen belehelyezzük a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk.(Marka egy 26 cm-es tortaformát használt, az enyém mivel nem volt kéznél, én 22 cm-es tortaformában készítettem.)A torta alját kirakjuk a körteszeletekkel.A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd a megmaradt citromos lébe csurgatjuk és állandó keverés mellett sűrűre főzzük, akárcsak a pudingot.Ezt ráöntjük a körteszeletekre, elsimítjuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.Ezt idő alatt a 3 három tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk egyenként tojássárgákat is, miközbe tovább keverjük a habot, majd végül a tejfölt is beleforgatjuk. A tortát kivesszük a sütőből, a habot rákenjük, elsimítjuk a tetejét és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre. Teljesen kihütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.