Morzsás sós karamelles blondie

  • 2013.09.30.
  • 0


Nem tudom, hogy fordult-e elő már veletek, hogy a blogokon nézelődve megláttok valamit ami nagyon megtetszik, és amíg el nem készítitek csak arra a bizonyos sütire/ételre gondoltok, sőt még róla is álmodtok? :D Na, én így jártam Trollanyu karamelles blondie-ával. Amikor először megláttam, percekig csak a képeket nézegettem és képzelgettem, hogy milyen finom is lehet. :) Sajnos akkor már megvolt sütve az a hétvégi süti, így egy pár napot kellett halasztanom az elkészítését, DE minden nap ellátogattam Trollanyuhoz, hogy megnézzem a csábító képeket (tudom kínozni magam, igaz? :P). Aztán végre a hétvégén eljött a süti ideje, elkészült, aztán már alig bírtam kivárni, hogy egy kicsit hűljön és megkóstolhassam. Nem is tudom mi mást mondhatnék róla minthogy nagyon-nagyon finom! :) Ki kell próbálni, hogy tudjátok miről beszélek. Az utóbbi idők legfinomabb sütije az biztos, nagyon ízlett nekünk. :)Trollanyu, örök hálám ezért a sütiért! Köszönjük szépen! :)Hozzávalók az alaphoz:- 12 dkg puha vaj- 8 dkg barna cukor- 2 nagy tojás- 10 dkg lisztHozzávalók a karamellhez:- 1 doboz sűrített tej (350 g)- 5 dkg barna cukor- 2 ek méz- 3 dkg vaj- tengeri sóHozzávalók a morzsás réteghez:- 5 dkg hideg vaj- 5 dkg barna cukor- 1 tojás- 12 dkg liszt- 1 tk sütőporElkészítés:A karamellel kezdtem, amit előző nap készítettem el, így másnap hamarabb megy a süti elkészítése. Én nem tudom milyen sűrített tejem volt, de ebből az adagból csak 2 dl karamellem lett. Trollanyu írta, hogy neki csupán 10 perc alatt kész volt, nekem pedig csak 20 perc után kezdett sűrűsödni.Szóval, egy vastag falú edényben felolvasztjuk a cukrot a mézzel, hozzáadjuk a sót, vajat és a sűrített tejet. Addig főzzük, amíg kezd besűrűsödni, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.Az alaphoz, a puha vajat mixerrel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat is, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Végül a lisztet is hozzáadjuk és simára keverjük. Én végig a mixerrel dolgoztam.Egy kisebb tepsit (nálam 16x24 cm) kiolajozzunk, beleöntjük a masszát és a tetejét elsimítjuk. 170 fokos sütőben 8 percig elősütjük.A morzsás réteghez a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon!Ezután kivesszük a sütőből az elősütött alapot és a tetejére csurgatjuk a karamellszószt. Próbáljuk egyenletesen, hogy mindenhova jusson a karamellből. Erre rámorzsoljuk a kezünkkel a morzsás masszát, majd visszatesszük a sütőbe és kb. 20-25 perc készre sütjük.Aztán már csak bírjuk kivárni, hogy egy kicsit hűljön, hogy megkóstolhassuk. :)