Mogyorókrémes-grízes kalács

  • 2013.09.09.
  • 1

Ami megfogott ennél a kalácsnál, az az volt, hogy tejbegrízes töltelékkel volt elkészítve. Még soha nem kóstoltam tejbegrízes kalácsot, kíváncsi voltam milyen is, így elkészült nálunk is. :)
Amit változtattam rajta, hogy én csoki helyett mogyorókrémet tettem a töltelékben, és a saját jól bevált kalácstésztámmal készítettem el. Nagyon finom ez a kalács is, egy kicsit másabb a megszokottaknál a töltelék miatt, de megér egy próbát. :)Hozzávalók a tésztához:- 50 dkg liszt- 2,5 dkg friss élesztő- 8 dkg cukor- 1 cs. vaníliacukor- csipetnyi só- 1 citrom reszelt héja- 2 dl tej- 5 dkg vajHozzávalók a töltelékhez:- 8 dkg búzadara- 5 dkg cukor- csipetnyi só- 5 dl tej- 3 ek mogyorókrém (VAGY ízlés szerint)Lekenni: 1 tojássárga+ 2 ek tejElkészítés:A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, kelesztőtálba tesszük a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.Amíg dolgozik a gép, elkészítjük a tölteléknek valót. A tejbe beletesszük a cukrot, a sót majd a búzadarával együtt sűrű tejbegrízt főzzünk. Levesszük a tűzről és még melegen belekavarjuk a mogyorókrémet, majd hűlni hagyjuk.Ha a tésztánk duplájára kelt, lisztezett dolgozófelületre borítjuk és lazán átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.Az így kapott téglalapot, hosszában, 4 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkok közepére kenjük a meghűlt mogyorókrémes-grízt, majd a tésztacsík széleit összecsípve, rudakat formálunk.Ha megformáltuk mind a 4 rudat, az illesztéssel lefelé fordítjuk és a végeket szorosan összefogjuk. A négy tésztarudat lazán összefonjuk, úgy hogy mindig a két szélső rúd kerüljön középre, egymást keresztezve.
A fonat két végét a tészta alá hajtjuk.A kalácsot áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, 30 percet még pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával.Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Ha szükséges, félidőnél takarjuk le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.