Ropogós vizes kifli

  • 2013.06.11.
  • 8

Amikor megláttam ezeket a szépséges kifliket Illéskrisznél, tudtam, hogy nekem is el kell készíteni. Igaz az enyémek nem pirultak meg olyan szépre (sütő hiba :( ), de ezt leszámítva, valóban egy jó ropogós, finom kifli lett a végeredmény.Hozzávalók 8 nagy kiflihez:- 55 dkg liszt- 2,5 dkg friss élesztő- 1 kk cukor- 3 dl meleg víz- 2 ek tejföl- 1 ek olaj- 1 csapott ek só- 2 ek burgonyapehely+ Lekenni: - kevés tejElkészítés:Kb. 10 dkg lisztet, a cukrot és az élesztőt elkeverjük kb. 1 dl meleg vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy olyan galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 25-30 percig pihentetjük. Amikor megkelt a kovászunk, a sóval elkevert maradék lisztet és az olajjal kikavart tejfölet is hozzáadjuk a tésztához, majd annyi vizet adunk hozzá dagasztás közben, hogy egy rugalmas, jól formázható tésztát kapjunk.Félidőben hozzáadjuk a burgonyapelyhet is, és hólyagosra dagasztjuk.Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.Ezután lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk.Mindegyik tésztadarabot szív alakúra nyújtjuk, majd a szélesebb felétől feltekerjük úgy, hogy csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatjuk.A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.Lekenjük tejjel, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a kifliket.A sütőből kivéve, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni.