Krumplis szalonnás bimbók

  • 2013.06.03.
  • 4

Amikor megláttam Trollanyunál, tudtam, hogy hamarosan elfogom készíteni, mert soha nem tudok annyi krumplipürét készíteni, hogy elfogyjon, mindig marad meg.Legutóbb, amikor készítettem a pürét, már tudatosan is egy kicsit több krumplit tettem főni, mert már tervbe voltak véve ezek a bimbók. :)Én csak fél adagot készítettem, mert túl soknak véltem a 20 darabot kettőnknek, és póréhagyma hiánya miatt friss zöldhagymát használtam. Nekünk nagyon ízlett, leves után fogyasztottuk. :)Hozzávalók a tésztához:- 10 dkg krumplipüré- 35 dkg kenyérliszt- 1 ek tejpor- 1 tk cukor- 1 tojás- 0,9 dl víz- 2 dkg vaj- 1,5 dkg friss élesztő- 2 tk sóHozzávalók a töltelékhez:- 7-8 ek krumplipüré- kis vaj- 10 dkg szalonna- 2 szál zöldhagyma- 2 ek aprított petrezselyemzöld+Lekenni: - 1 tojássárgaElkészítés:A tésztához a lisztet és krumplipürét egy tálba tesszük és kicsit összedolgozzuk. Közepébe kis fészket készítünk és beleszórjuk a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított vízzel, majd hagyjuk hogy kb. 15-20 perc alatt felfusson az élesztő.Ezután a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk, cipót formálunk és tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.Ha túl ragadna a tészta, még egy kis lisztet adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy tudjuk dolgozni vele.Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket.Ehhez a szalonnát felkockázzuk és kisütjük. A zöldhagymát megmossuk/tisztítjuk és felkarikázzuk, majd a kis vajon megpároljuk. Beletesszük a krumplipürét, összekavarjuk, majd sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel ízesítjük. A kisült szalonna kockákat is belekavarjuk és hagyjuk hűlni.A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kockákra vágjuk (nekem 12 darab kb. 9x9 cm-es kocka lett), és a kihűlt töltelékből 1-1 evőkanálnyit teszünk mindegyik kocka közepére.A sarkokat összecsípjük és gombócokat formálunk belőlük.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 30 percig pihentetjük.Ezután lekenjük tojássárgával és a tetejüket ollóval bevagdossuk és kihajtjuk a szirmokat. Én volt amelyiket kereszt alakban vágtam be, így lett 4 szirmom, volt amelyiket 6-szor vágtam be. 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.