Paprikás krumpligombóc leves

  • 2013.05.10.
  • 2

Az Erdélyi konyha májusi számát lapozva bukkantam rá erre az igen gyorsan elkészíthető és finom levesre. Nem is haboztam sokat, másnap el is készült, annyi különbséggel, hogy metélőhagyma helyett én medvehagymával ízesítettem a gombócot. Nagyon finom lett, és egy kicsit más mint a megszokott krumpli leves. :)Hozzávalók a leveshez:- 2 fej hagyma- olaj- fűszerpaprika- víz- só- őrölt köményHozzávalók a gombóchoz:- 4 közepes nagyságú krumpli- 1 tojás- 1 ek vaj- só, bors- 1-2 szál medvehagyma- 4 ek liszt- 2 ek zsemlemorzsaElkészítés:A gombóchoz a krumplikat megmossuk, majd héjában megfőzzük sós vízbe.A puhára főtt krumplikat meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tojást meg a puha vajat, és jól kikavarjuk. Ízesítjük az apróra vágott medvehagymával, majd hozzáadjuk a lisztet és a zsemlemorzsát, és összedolgozzuk.Diónyi gombócokat formázunk belőle, és félretesszük.A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felöntjük vízzel. Sóval és őrölt köménnyel ízesítjük. Mikor felforrt, beletesszük a krumpligombócokat, majd addig főzzük tovább, amíg a gombócok a leves tetejére emelkednek.Tálaláskor tejföllel is kínálhatjuk. (nálunk ez most elmaradt)