Briós 3.

  • 2013.04.18.
  • 6

Egy újabb briós formázás, ezúttal Japán fonással, amit ugyancsak Tücsökbogárnál láttam.A már jól bevált kalács tésztámat használtam, annyi különbséggel, hogy tettem bele 2 csomag eper ízű pudingport is, hogy egy kicsit változzon az íze. Nagyon jól érződött az eper íz benne, és a briós színe is szép rózsaszínes lett. :)Hozzávalók:- 50 dkg liszt- 2 cs (80 g) főzhető eper ízű pudingpor - 10 dkg cukor- 2,5 dkg friss élesztő- 2 tojássárga- csipetnyi só- kb. 2,7 dl tej- 5 dkg vajLekenni: - 1 tojássárga + 1 ek vízElkészítés:A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd 20 percig kelesztjük.Ezután a tésztát átgyúrjuk és 16 részre vágjuk. 40 centis hurkákká sodorjuk és "U" betű alakba hajtjuk.Egyet csavarunk a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.Az alján kialakult hurkot ráhajtjuk a csavarra.A tésztát a kezünkbe véve alulról kicsit felfele nyomjuk a csavart részt. A kikandikáló két szárat pedig behajtjuk a középső rész mellé.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és lekenjük a vízzel hígított felvert tojássárgával.25 percen át újrakelesztjük, majd ismét lekenjük a vizes tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon, 15 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.