A tökmag

  • 2013.07.25.
  • 6

A tökmag azon kívül hogy kiváló nassolnivaló, egészségünk szempontjából is egyértelmûen hasznos a fogyasztása. Külföldön is sok helyen kedvelt csemege, és ismertek áldásos hatásai is, de már a mi népi gyógyászatunkban is használták. Talán a legjobb a marhatökmag, melyet rögtön pirítva lehet rágcsálni.      Esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással rendelkezik, ezért felettébb hasznos a köszvény ellen, és ezért fokozza az A-vitamin felszívódását is. Régen, mikor az emberek még fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztata gyulladás és megnagyobbodás problémáját. Mostanában, hogy ez az „eledel” hiányzik az étrendünkbõl, az említett bajok eléggé elterjedtek. A telítetlen zsírsavak megelõzik az elhízást, csökken az agyér-elmeszesedés kockázata is. A magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetõen növeli testi és szellemi teljesítményünket, érdemes kipróbálni prosztata betegségek ellenében is, és természetes E-vitamint is tartalmaz.            A tökmagolaj fogyasztásának ajánlása       A tökmag olaját nem csak szabadforgalmú gyógyszerként, de a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, hiszen sok elõnyös, terápiás hatással rendelkezik. Gyógyászati szempontból a héjnélküli magvakból nyert olaj a legjelentõsebb, ha élettani és orvosi szemszögbõl nézzük, a hideg sajtolással elõkészített formája az elsõ. A kíméletes sajtolás útján forgalmazott tökmagolajat több téren is sikerrel használják az orvosok. Ezek az agyi keringés megfelelõ állapotának megõrzése, a koleszterinszint csökkenése, a szívinfarktus megelõzése illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelõzése és panaszainak enyhítése.A tökmag azon kívül hogy kiváló nassolnivaló, egészségünk szempontjából is egyértelmûen hasznos a fogyasztása. Külföldön is sok helyen kedvelt csemege, és ismertek áldásos hatásai is, de már a mi népi gyógyászatunkban is használták. Talán a legjobb a marhatökmag, melyet rögtön pirítva lehet rágcsálni.      Esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással rendelkezik, ezért felettébb hasznos a köszvény ellen, és ezért fokozza az A-vitamin felszívódását is. Régen, mikor az emberek még fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztata gyulladás és megnagyobbodás problémáját. Mostanában, hogy ez az „eledel” hiányzik az étrendünkbõl, az említett bajok eléggé elterjedtek. A telítetlen zsírsavak megelõzik az elhízást, csökken az agyér-elmeszesedés kockázata is. A magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetõen növeli testi és szellemi teljesítményünket, érdemes kipróbálni prosztata betegségek ellenében is, és természetes E-vitamint is tartalmaz.            A tökmagolaj fogyasztásának ajánlása       A tökmag olaját nem csak szabadforgalmú gyógyszerként, de a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, hiszen sok elõnyös, terápiás hatással rendelkezik. Gyógyászati szempontból a héjnélküli magvakból nyert olaj a legjelentõsebb, ha élettani és orvosi szemszögbõl nézzük, a hideg sajtolással elõkészített formája az elsõ. A kíméletes sajtolás útján forgalmazott tökmagolajat több téren is sikerrel használják az orvosok. Ezek az agyi keringés megfelelõ állapotának megõrzése, a koleszterinszint csökkenése, a szívinfarktus megelõzése illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelõzése és panaszainak enyhítése.A tökmag azon kívül hogy kiváló nassolnivaló, egészségünk szempontjából is egyértelmûen hasznos a fogyasztása. Külföldön is sok helyen kedvelt csemege, és ismertek áldásos hatásai is, de már a mi népi gyógyászatunkban is használták. Talán a legjobb a marhatökmag, melyet rögtön pirítva lehet rágcsálni.      Esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással rendelkezik, ezért felettébb hasznos a köszvény ellen, és ezért fokozza az A-vitamin felszívódását is. Régen, mikor az emberek még fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztata gyulladás és megnagyobbodás problémáját. Mostanában, hogy ez az „eledel” hiányzik az étrendünkbõl, az említett bajok eléggé elterjedtek. A telítetlen zsírsavak megelõzik az elhízást, csökken az agyér-elmeszesedés kockázata is. A magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetõen növeli testi és szellemi teljesítményünket, érdemes kipróbálni prosztata betegségek ellenében is, és természetes E-vitamint is tartalmaz.            A tökmagolaj fogyasztásának ajánlása       A tökmag olaját nem csak szabadforgalmú gyógyszerként, de a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, hiszen sok elõnyös, terápiás hatással rendelkezik. Gyógyászati szempontból a héjnélküli magvakból nyert olaj a legjelentõsebb, ha élettani és orvosi szemszögbõl nézzük, a hideg sajtolással elõkészített formája az elsõ. A kíméletes sajtolás útján forgalmazott tökmagolajat több téren is sikerrel használják az orvosok. Ezek az agyi keringés megfelelõ állapotának megõrzése, a koleszterinszint csökkenése, a szívinfarktus megelõzése illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelõzése és panaszainak enyhítése.
forrás
*********************************************
Mint annyi más értékes haszonnövényt, a tököt is Amerika felfedezésének köszönhetjük: Közép-Amerika, Mexikó őslakói sok ezer éve ismerték és termesztették, de Európába, Ázsiába csak a felfedezések után hozták el a hódítók. A tökfélék családja igen gazdag értékes fajtákban, a zöldség-gyümölcs rovatunkban is többet bemutattunk már ezek közül, például a (főző)tököt, a sütőtököt, a cukkínit és a patisszont. Ezúttal azt a fajtáját mutatjuk be, amelyet elsősorban a bő magtermése miatt termesztenek: a Cucurbita pepo L. ssp. Styrica nevű fajtát nemesítéssel alakították ki. Az olajtöknek is nevezett mutáns különlegessége, hogy magjai héjatlanok, vagyis rajtuk a szélső sejtréteg nem fásodott el és nem vastagodott meg. Így a szenvedélyes tökmagozóknak nem kell fáradtságos munkával tisztítani, eltávolítani a maghéjat, sőt, a fogukat sem kell koptatni vele. Ebből sokkal könnyebb kinyerni a magban lévő értékes olajat is, innen kapta a nevét. A héjnélküli olajtök termesztését Európában körülbelül száz éve kezdték el, de Magyarországon csak 1970-es évektől terjedt el. A kétszikű, kabakvirágú növény egylaki, lágyszárú, egyéves, tövenként kettő-négy kabaktermés terem rajta, amely több kilósra is megnő. Magja értékes zsír- és fehérjeforrás, a tök húsát pedig takarmánynak illetve növényi talajjavítónak használják. Az olajtök magja több mint negyven százalék olajat tartalmaz.

Miért jó?
A tökféléknek általában a kabaktermését fogyasztjuk, de a magjuk is értékes csemege. Azonban ami a sütő- és főzőtöknél csak mellékes, az a héjatlan magvú olajtöknél a fő céllá válik: ezeknek a húsa ehető ugyan, sőt jó hatású tápanyagokban gazdag, de elsősorban a gazdag magtermése miatt termesztik. A tökmag közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, de olajat is préselnek ("ütnek") belőle, majd a visszamaradó "pogácsája" fehérjében dús takarmány. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (970 mg/100 g) a kálium (920 mg/100 g), és az E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is. Számos betegség megelőzésében jól használható: csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát. Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos. Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben, valamint az sem közömbös, hogy a tökmag fogyasztása "fickósít" vagyis növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt. Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert.


Hogyan fogyasszuk?
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a le

Címkék

Tökmag Magvak