„Napi kevés dióbél, és az ember tovább él.”

  • 2013.07.19.
  • 4

Már megint kattog az agyam, arra gondolok, hogy talán a TITOK nyitja a magvakban van?
Januárban nem kívántam az édességet, sőt kísértésbe sem estem, hiába készítettem bárminemű ínycsiklandozó családi étket. Ideje, hogy kissé kutakodjak, mi van a magvakban? A kúrám elején (amíg a fogam "jó volt") elég sok diót, mogyorót, napraforgót, szezám és lenmagot fogyasztottam, valamilyen formában majd minden nap terítékre kerültek az " olajos magvak".
Akkor most nézzük mit tartalma a dió.
****************************************************************


A dió sokféle értéke és áldásos hatása:
Az íze nagyon finom. A dió elsősorban élvezeti cikk, a legegészségesebb az összes élvezeti cikk közül. Magas az energiatartalma. A sportolóknak, lábadozóknak, gyerekeknek ez nagyon hasznos. Az energiát a dióbél olaja tárolja elsősorban. A dióbél tartalmazza a legtöbb, az emberi szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat. Túlzó lehet azért, mert nem zárhatjuk ki, esetleg előfordulhat más olajos magban aránylag több olaj, de gyakorlatilag az ismert, elérhető olajos magvak közül a diót illeti az elsőség.
Koleszterin nincs a dióban, és ami nagyon fontos, a dióolaj összetétele! Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav). Miért olyan nagyon fontos ez? Mert a linolsav és a linolénsav, ami az ember zsírsavösszetételének kb. 10 %-át teszi ki, nélkülözhetetlen, esszenciális zsírsav, az emberi szervezet nem képes felépíteni, és más táplálékból, mint növényi olajból nem juthatunk hozzá. Az emberi és állati szervezetben raktározott zsír állaga, konzisztenciája a zsírsavak összetételétől függ. Minél nagyobb az alacsony olvadáspontú, többszörösen telítetlen zsírok aránya, annál jobban bírja a szervezet a hideget, ami szélsőséges, kontinentális éghajlatunkon fontos. És sportolóknak, gyerekeknek, időseknek, stb. A dióbélben pedig, éppen ezekből van sok. Barátkozzunk meg a zsírral! A zsíranyag nem egy természetidegen anyag, hanem az emberi szervezet nélkülözhetetlen összetevője, aminek jelen kell lennie szervezetünkben, életfunkcióinkban. A zsíranyag nemcsak tartalék-tápanyag, hanem például a sejtmembránok felépítésében is részt vesz. Ha étrendünkben nincs legalább 15 % zsíranyag, mint az omega-3-mal és az omega-6-tal jelölt, a dióolajban előforduló olajok, akkor kulcsfontosságú életfunkcióink sérülnek. Ezeket az emberi szervezet nem tudja más anyagokból, más zsírsavakból előállítani, ezek esszenciális zsírsavak.
A dióbél olaja éppen az emberi szervezetre jellemző konzisztenciájú zsír felépítésében segít. Természetesen, erre más növényi olajok is képesek, továbbá egyes halak zsíranyaga is, de a nélkülözhetetlen olajsavak a dióbélben koncentráltan találhatók, hiszen, mint láttuk, a dió olajtartalmán belül a telítetlen olajsavak mennyisége a 7,5-szerese a telítettekének, nincs szükség, tehát egyéb olajtartalmú ételekkel próbálkozni. A telítetlen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavak iránti emberi szükségletet napi 10 db dió belének elfogyasztása tökéletesen kielégíti.
A dióbél fehérjéi. 100 g dióbélben 15-16 g fehérje van, ami megfelel más magvak (búza, stb.) vagy a halhús fehérjetartalmának, és meghaladja a tojás fehérjetartalmát. Összetételük viszont rendkívül kedvező. A dióbél fehérjéi tehát gyakorlatilag szinte teljes értékűnek tekinthetők. És mindez még csak magának a dióbélnek az értéke. Nem véletlen, hogy a rómaiak a diót az istenek eledelének nevezték, a dió egy része valóban az isteneket illette.
Mit tartalmaz a dió:Egy 13 dióbél-mintát összesítő részletes amerikai vizsgálati eredmény szerint 100 g száraz dióbélben átlagosan van: • Víz 4,07 g • Energia 654 kcal • Energia 2738 kj • Protein 15,23 g • Olaj, zsír 65,21 g • Szénhidrát 13,71 g • Ásványi anyag 1,78 g
A dióbél fehérjéinek részletes aminosav-összetétele a következő. 100 g dióbélben van: • Triptofán 0,170 g • Treonin 0,596 g • Izoleucin 0,625 g • Leucin 1,170 g • Lizin 0,424 g • Metionin 0,236 g • Cisztein 0,208 g • Fenilalanin 0,711 g • Tirozin 0,406 g • Valin 0,753 g • Arginin 2,278 • Hisztidin 0,391 g • Alanin 0,696 • Aszparaginsav 1,829 g • Glutaminsav 2,816 g • Glicin 0,816 g • Prolin 0,706 g • Szerin 0,399 g
100 g dióbél olajtartalma: • Linolsav 38,093 g • Linolénsav 9,080 g • Olajsav 8,799 g • Egyéb telítetlen zsírsav 0,134 g • Palmitinsav 4,404 g • Sztearinsav 1,659 g • Egyéb zsírsav 0,063 g
Szénhidrátok 100 g dióbélben: • Rostanyag 6,7 g • Répacukor 2,43 g • Glükóz 0,08 g • Gyümölcscukor 0,09 g • Keményítő 0,06 g
Ásványi anyagok 100 g dióbélben: • Kálium 441 mg • Foszfor 346 mg • Magnézium 158 mg • Kalcium 98 mg • Szelén 4,6 mg • Mangán 3,414 mg • Cink 3,09 mg • Vas 2,91 mg • Nátrium 2,0 mg • Réz 1,586 mg
Vitaminok 100 g dióbélben: • C-vitamin 1,3 mg • Thiamin 0,341 mg • Riboflavin 0,150 mg • Niacin 1,987 mg • Pantoténsav 0,570 mg • B6-vitamin 0,537 mg • Fólsav 98 mg • A-vitamin 41 NE • E-vitamin 2,916 mg • Alfa-tokoferol 0,70 mg • Béta-tokoferol 0,15 mg • Gamma-tokoferol 20,83 mg • Delta-tokoferol 1,89 mg
Látjuk, a diónak tehát egyáltalán nem kell szégyenkeznie, az egészségünkért folytatott versenyben igen jól áll. A fehérjetartalom "versenyszámban" csak a földimogyoró és a mandula előzi meg, a telített és telítetlen olajsavak arányának "versenyszámában" pedig csak a pekándió és a mogyoró. A vizsgált hat olajos mag mindegyikéről állítanak rákmegelőző és koleszterincsökkentő hatást.
"Egyen naponta egy marék dióbelet, és az Ön vérének koleszterin-szintje csökkenni fog!” A dióbél fogyasztása tehát bizonyítottan csökkenti a kis sűrűségű koleszterin mennyiségét a vérben, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat, a növényi olajokon alapuló táplálkozás mellett is, annak jótékony hatásán túlmenően. Ez előtt a vizsgálat előtt a mediterrán diétát tekintették a legegészségesebb étkezésnek, a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése szempontjából.
Emlékezzünk a régi mondásra: „Naponta egy alma az orvost távol tartja.” És a kutatások ismeretében ezt is tegyük hozzá: „Napi kevés dióbél, és az ember tovább él.”
Az idegrendszer tápanyagaA dióbél B-vitamin tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének. Ha fáradtak vagyunk, vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését.
 Dióval az Alzheimer-kór ellenAz Alzheimer-kór az agy időskori, elhatalmasodó, gyógyíthatatlan, végzetes betegsége. Fokozatosan elromlik a gondolkozó- és emlékezőképesség, és a tünetek jelentkezése után átlagosan nyolc évi élettartamra számíthat még a beteg. Mit tehet az egészséges ember, hogy ne kapja meg? Korunk orvosi kutatásainak témája ez a kérdés. Együnk diót, mert kiváló E-vitamin-forrás. És együnk más magvakat, növényi olajokat, tojást, halhúst, szóval mindent, amiben E-vitamin van. És együnk C-vitamint tartalmazó zöldség- és gyümölcsféléket. Tehát: A diófogyasztás egészséges az idősödő korosztály számára.
Kutatások bizonyítják, hogy a dió segít a rákot megelőzniA telítetlen zsírsavak közül a linolénsavról állapították meg, hogy védő hatású a daganat-kialakulással szemben. Láttuk, ebből a

Címkék

Dió