Miért pont ez a kettő 5 hozzávalós?

  • 2018.02.10.
  • 6

Egyáltalán mit lehet főzni 5 hozzávalóból? Az 5-be a só és a bors is beletartozik? Ti mindig 5 hozzávalós ételeket esztek otthon? Hogyan találod ki a recepteket? Mit csinálsz, ha valamihez 4 vagy 6 hozzávalóra van szükség?
Sokszor kapom Tőletek ezeket a kérdéseket, amikből párra szeretnék most választ adni. Az apropója pedig, hogy a Medve sajttal közösen indítottunk egy játékot, ahová 5 hozzávalós recepteket vártunk Tőletek. A beérkezett receptek átolvasása és válogatása közben, még pontosabb képet kaptam arról, hogy hogyan is dolgozom én.

Lassan 4 éve készítek 5 hozzávalós recepteket a blogra, és annyira hozzászoktam már, hogy fel sem tűnt mennyire az 5-ös szám bűvöletében élek. A családomon tesztelem a recepteket, így mi gyakran eszünk 5 hozzávalóból. Ha pedig készítek valamit, ami eggyel több vagy kevesebb hozzávaló, megnézem, hogy azt az egyet mivel lehet pótolni, vagy mit adhatok hozzá, hogy 5 legyen. Ha nagyon nem megy, akkor marad a családi receptes könyvbe, de ha sikerül, akkor azt már olvastátok a blogon.
Az induláskor azért lett 5, mert 5-ből már lehet finomakat főzni, és nem kell egy hosszú bevásárló listát megjegyezni hozzá. A kevesebb hozzávaló miatt talán az is nekiáll főzni, aki eddig azt gondolta, neki ez nem fog sikerülni. 
A só és a bors, sőt a sütéshez használt olaj sem tartozik bele az 5 hozzávalóba, mert akkor nagyon rövid lenne azoknak az ételeknek a listája, amit el tudnék készíteni. Bár sokszor van az, hogy valamihez parmezán sajtot használok, ami alapból olyan sós, hogy pluszban sózni nem kell. Mégis, ha szükséges még só az ételhez, azt a leírásban meg szoktam jelölni.
A két nyertes Medve sajtos, 5 hozzávalós recept pedig az "Aranyfalatok bazsalikomos zöldborsópürével" és a "Medve sajtos rúd" lett. Azért esett rájuk a választás, mert gyorsan elkészíthetők, finomak és mindegyikben van egy pici plusz, amitől még inkább 5 hozzávalós lesz: az egyikben a friss bazsalikom, a másikban egy szokatlan felhasználás, hogy a tésztába gyúrjuk bele a Medve sajtot. Mind a kettőben az 5-ik hozzávaló a só, mert a szabályzatban azt nem kötöttem ki. De majd legközelebb ezt sem felejtem el! 
Most pedig várom a véleményeteket. Ti melyik próbálnátok ki azonnal? :) 
Aranyfalatok bazsalikomos borsópürével
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (2 személyre): - 40 dkg borsó (én most fagyasztott borsót használtam, de frissel még finomabb lesz)- 1 ek vaj- 1 csokor friss bazsalikom- 1 kk só- 1 csomag Medve Aranyfalatok

Szükséges eszközök:- lábas- fakanál- botmixer- tepsi- sütőpapír
Elkészítés: 1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
2. A lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a borsót, és kis lángon pároljuk 10 percig. 
3. Közben az Aranyfalatokat tegyük a sütőpapírral bélel tepsibe és 8 perc alatt süssük készre. Ne felejtsük el félidőben megfordítani!
4. Míg sülnek, a friss bazsalikomot mossuk meg. A főzés utolsó percében keverjük hozzá a borsóhoz, a sóval együtt. Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük.
5. Frissen tálaljuk.
(A receptet köszönjük szépen Szabóné Kovács Gabriellának.)

Medve sajtos rúd
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (50 db-hoz): - 15 dkg Medve tömlős sajt- 12,5 dkg vaj - 20 dkg fehér liszt- 1 db tojás - 2 kk só (lehet nagyszemű, mert akkor az díszítésként is jól mutat)

Szükséges eszközök:- villa- kis edény- robotgép- gyúródeszka- sodrófa- kés- ecset- tepsi- sütőpapír
Elkészítés: 1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A tojást verjük, majd a 3/4-ét öntsük a robotgépbe.
3. Adjunk hozzá a lisztből 15 dkg-nyit, a Medve sajtot, a vajat, a só felét és dolgozzuk habosra a géppel.
4. Öntsük az egészet egy kilisztezett gyúródeszkára, dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki fél centiméteresre. Kenjük meg a maradék tojással, vágjuk 1 cm széles és 5-6 cm hosszú rudakra. 
5. Tegyük a tepsibe, szórjuk meg a maradék sóval és 10 perc alatt süssük készre.
(A receptet köszönjük szépen Kosztelnik Lászlóné Líviának.)