Gesztenyés körtés macaron

  • 2014.05.11.
  • 9

A receptet itt találtam, éppen ennyi gesztenye lisztem maradt, ezt akartam felhasználni. Cukorszirupos macaront még nem próbáltam eddig, de ez sem sokkal bonyolultabb, csak picit tovább tart az elkészítése, mint ennek az egyszerű macaronnak itt. Nem lettek annyira magasak, de nekem tetszenek, az ízük pedig nagyon finom a család szerint. Egy kicsit eltértem a recepttől, azt írom le ahogyan én készítettem.Hozzávalók:4 db tojásfehérje (közepes méret)11 dkg finomra őrölt mandula5 dkg gesztenye liszt1 tk. kakaópor16 dkg porcukor+a cukorsziruphoz:16 dkg kristálycukor0,5 dl vízA töltelékhez:10 dkg. puha vaj5 dkg gesztenyepüré3 ek. porcukor1 db. körtefahéj ízlés szerint A tojásfehérjéim 2 napig voltak a hűtőben, de egyébként nem szoktam öregíteni, csak most pont így maradtak meg. A mandulát ledaráltam, majd a porcukorral és a gesztenye liszttel és a kakaóval együtt még egyszer ledaráltam, hogy egész finomszemű legyen. Eztán át is szitáltam és félretettem. A kristálycukrot és a vizet egy edényben feltettem melegíteni, felfőztem sziruppá, én nem mértem meg a hőmérsékletet, addig forraltam, míg gyöngyözni nem kezdett. Közben a tojásfehérjéket felvertem, majd folytonos keverés közben (nagy fokozaton) nagyon lassú sugárban hozzácsurgattam a forró cukorszirupot, óvatosan kell vele dolgozni, mert komoly égési sérüléseket tud okozni. Ezután még kb. 12 percig vertem magas fokozaton, amíg szép fényes, selymes kemény habot nem kaptam, ezalatt le is hűl. Hozzáadtam a mandulás keveréket és spatulával elkezdtem összekeverni. Addig kell keverni, míg olyan folyós nem lesz, hogy szép lassan lecsurog a kanálról. Nekem van macaron készletem, az adagolóba töltöttem és a szilikon lapra nyomtam a macaronokat. Ha nincs, akkor sütőpapírra lehet nyomni habzsákból, amit előre meg is lehet rajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek a macaronok. Kb. 1 óráig pihentettem a macaronokat szobahőmérsékleten, majd 160 fokos sütőben 10-12 percig sütöttem őket, ez picit változhat sütőnként. A szilikon lapon hagytam kihűlni a macaronokat, ezután nagyon könnyen le lehet őket szedni. A töltelékhez a körtét meghámoztam, felkockáztam és a fahéjjal együtt megpároltam, pár perc alatt megpuhul, majd hagytam kihűlni. A puha vajat habosra kevertem a porcukorral és a gesztenyével, majd a puha körtét is hozzáadtam és magas fokozaton szép simára kevertem. A cukrot ízlés szerint lehet növelni. A kihűlt macaronokat megtöltöttem a krémmel, majd hagytam állni, hogy a krém kicsit szilárduljon. Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)