Epres-balzsamecetes bonbon

  • 2014.05.11.
  • 7

A jól bevált málnakrémes bonbonom alapján készítettem ezt az epres változatot, aminek a receptje még nincs fent, mindazok ellenére, hogy már nagyon sokszor készült. Igazából a málna szezont várom, hogy sok szép, friss málnával lehessen lefotózni, mert egyelőre fagyasztottból készült. Szóval hamarosan visszatérek erre is. Most viszont, eperszezon van, ami nem múlhat el egy igazi, eperkrémes bonbon nélkül :)! Ízesítésnek balzsamecetet használtam, ami nagyon jól kiemeli a friss eper savanykás ízét. Ennél több nem is kell egy színes-tavaszias, gyümölcsös, csokis finomsághoz.Hozzávalók:(21 darabhoz)- Az eperkrémhez:
100 g eper
1 ek. méz
120 g fehér csoki
40 ml habtejszín (min. 30%-os)
10 g vaj
1 tk. balzsamecet- A csokiburokhoz:
30 g fehér csoki
1-2 tk. liofilizált málna
200 g étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvajElkészítés:Az eperkrémhez az epret leturmixolom és szitán átpasszírozom. Hozzáadom a mézet, és alacsony fokozaton, időnként megkeverve jól besűrítem, majd félre rakom hűlni. A tejszínt gyöngyözésig melegítem, a tűzről levéve az apróra tört fehér csokit belekeverem, és egyneműre keverem. Ha már 35 fokosra hűlt a krém, a vajat is hozzákeverem.A kihűlt eperpürét balzsamecettel ízesítem, és elkeverem a fehér csokis krémmel. A fehér csokit megolvasztom és temperálom, és a málnaporral egyneműre keverem, majd a rózsaszínű csokiból vékony csíkokat csurgatok a polikarbonát formába.Amíg a rózsaszín minta a hűtőben szilárdul, az étcsokit is temperálom, és elkészítem a csokihüvelyeket. Öt percre a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom az eperkrémet, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszateszem a hűtőbe.Az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Fél óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.