Gőzgombóc vaníliamártással

  • 2012.10.24.
  • 1

Erről az ételről mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Mindig vágytam rá, hogy megfőzzem, de nem mertem belevágni. Aztán végül a
Macikonyha
blog leírása alapján csináltam meg, nagy sikerrel, olyannyira, hogy a családom többször is visszatapsolta.
Igazi jó kis télies étel, egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás lehet a sokak számára osztrák síeléseket is felidéző édesség.Nagyon finom és könnyű desszert, a gombócot lehet olvasztott vajjal és darált mákkal tálalni, de még jobb, ha egy kis vaníliamártás is kerül mellé.A recept eredetileg a
Bezzeganyán
jelent megRecept
50 dkg liszt1 tasak szárított élesztő3 evőkanál cukorcsipet sóegy egész tojásegy tojássárgája2,5 dl langyos tej2 evőkanál puha vajegy citrom reszelt héjaA töltéshez sűrű szilvalekvár (kb. 20-25 dkg)A mártáshoz2 tojássárgája3 ek. cukorfél vaníliarúd kikaparva6 dl tej3 teáskanál liszt vagy étkezési keményítő
A gombóchoz a hozzávalókból a vaj kivételével közepesen lágy, rugalmas tésztát dagasztok, ha kezd összeállni, a puha vajat is beledolgozom. Langyos helyen duplájára kelesztem.Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, henger alakúra formázom, majd 8 darabba vágom. Minden darabot a tenyerembe véve kicsit kilapogatok, egy teáskanál lekvárt teszek a tésztára, a sarkait összecsípem, és a tenyeremben gombóccá formázom. Ha sikerült a gombócozás, a kész golyókat letakarva még 30 percig kelesztem.Ezalatt egy nagy fazékban két-háromujjnyi vizet forralok a gőzöléshez. A megkelt gombócok tetejére kis darab vajat kenek, egy vajjal megkent párolóbetétre vagy szitába teszem, a víz fölé helyezem (én szitával csináltam), lefedem, és a közepesnél kisebb lángon 15 percig gőzölöm.Ha kész, vaníliamártással körülöntöm, és darált mákkal megszórva kínálom a gőzgombócot.A vaníliamártáshoz a hozzávalókat habverővel összekeverem, beledobom a felhasított vaníliát és állandó kevergetés mellett lassú tűzön felforralom, amíg kicsit besűrűsödik.