Tarte Tatin a la Gordon Ramsay

  • 2012.12.17.
  • 3

Ezt a desszertet évek óta szerettem volna elkészíteni, de valahogy sosem vitt rá a lélek, gondoltam, úgyse fog sikerülni. Aztán a múlt héten végül nekiveselkedtem, és rájöttem, hogy pofonegyszerű a dolog. Alig kell hozzá valami, mégis mindenkinek ízlik, és nem mellesleg csodálatosan mutat. Gordon Ramsay receptjét követtem, és a siker nem maradt el. Konyhai analfabétáknak is ajánlom, ha a cukor nem ég le, már nyert ügyünk van. A karácsonyi asztalon is igazán jól néz ki,ráadásul elég gyorsan el is készül.Recept7 darab egyforma méretű alma10 dkg kristálycukor10 dkg vajegy rúd fahéjhárom szem kardamomleveles tésztaElöljáróban a leveles tésztáról annyit, hogy én frissen feltekert, 270 grammos tésztát használtam, de fél csomag 50 dekásból is biztosan kivitelezhető a dolog.Az almát megpucolom, kimagozom – legegyszerűbb még egyben, almakiszúróval kivenni a magházat – és félbevágom. A cukrot, fahéjat, kardamomot egy sütőbe tehető serpenyőbe, vagy alacsony falú, teflonos lábosba teszem és elkezdem magasabb lángon hevíteni, amíg buborékokat nem vet. Ekkor hozzáadom a vajat, rázogatom a serpenyőt, amíg egy világosbarnás szószt nem kapok.Beleteszem az almákat vágott felükkel lefelé, és 10-12 percig főzöm a szószban, közben egyszer megfordítom, hogy a másik felük is karamellizálódhasson. Ha kellően puha az alma, minden darabot a vágott felével felfelé fordítok és egy öt percre félreteszem hűlni. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztából akkora kört vágok ki, ami csak egy kicsit nagyobb, mint az edényem, ráborítom a karamelles gyümölcsre és a széleknél kicsit alá is tűröm.20-25 percig sütöm, utána kiveszem, tíz percig hagyom hűlni, majd egy jól irányzott mozdulattal nagy tortatálra borítom. Langyosan ettük, csak magában, de egy kis vaníliafagyi, vagy tejszínhab jól jöhet mellé. Minden keményebb húsú, kevésbé leveses gyümölcsből, (pl körte, szilva, barack) finom.Az írás először a
Bezzeganyán
jelent meg.