Epres madeleine

  • 2013.05.28.
  • 3

Mint minden évben idén is beneveztünk a leányzóval a wekerlei süteménysütő versenyre. Mivel éppen az eper szezonja van, természetesen epres süteményben gondolkoztunk. A kisasszony leült a számítógép elé és végignézte a blogon található sütiket, majd rábökött a Madeleine süteményekre. Én pedig némi kombinálás után kitaláltam ezt az epres változatot.Hozzávalók, amiket használtunk:15 dkg vaj15 dkg porcukor3 egész tojás1 narancs reszelt héja 1 ek vaníliás cukor vagy egy csomag15 dkg liszt10 dkg eper2 ek cukor1 ek étkezési keményítő 1 dl vízben elkeverveAz epreket alaposan megmostam és a cukorral feltettem melegedni, mikor már megolvadt egy kicsit összetörtem a fakanállal az epreket. Mivel elég sok levet eresztett, nem akartam, hogy a tésztát nagyon eláztassa így 1 deci vízben elkevertem egy evőkanál étkezési keményítőt, amivel besűrítettem az eperszószt.
Ezután a szobahőmérsékletű vajat elkevertük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Belereszeltük a narancshéjat, utána egyesével jöttek a tojások, végezetül pedig a liszt.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Belekanalaztunk egy-egy adagnyi tésztát a madeleine formába, és a közepébe krátereket vájtuk, amikbe beletettünk egy-egy kiskanálnyi eperszószt. Erre jött még egy kevéske tészta. Utána 15 perc alatt megsütöttük. Ebből a mennyiségből nekünk 24 db sütemény készült.
Ezzel a finom sütivel a kisasszony megkapta a legjobb epres sütemény különdíjat!