Epres ünnepi torta

  • 2013.03.17.
  • 8

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:Piskóta: 9 tojás18 dkg liszt27 dkg cukor1 evőkanálnyi citromléKrém:7.5 dl habtejszín10-15 dkg porcukor7.5 dl epres joghurt50 dkg fagyasztott eper (szezonban friss gyümölcs)1.5 evőkanálnyi zselatinpor Díszítés:15-20 dkg friss eper5-10 dkg étcsokoládé Elkészítés:A tortalaphoz a tojások fehérjét felverjük a citromlével, a cukrot kisebb adagokban hozzáadva, kemény habot készítünk. A sárgákat egyenként adjuk hozzá, végül a szitált lisztet kavarjuk el a masszában.Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük, és levesszük a hőt 180 °C-ra. Kb. 40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük.A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd lisztezett felületre borítjuk.Kihűlés után 3 egyforma lapra vágjuk.A fagyasztott epret hagyjuk kiengedni, leszűrjük, a lecsorgott léhez 1 evőkanálnyi cukrot adunk, és összeforraljuk. A lapokat a sziruppal megöntözzük.A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízbe áztatjuk, majd kis lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel!).A habtejszínt kemény habbá verjük a cukorral, és a joghurtot lassan hozzáadjuk.A masszából 2-3 evőkanálnyit elkeverünk a langyos zselatinnal, és így adjuk a nagyobb mennyiséghez.Az alsó tortakarikát tálcára helyezzük, egy tortakarikát köré illesztünk úgy, hogy maradjon egy kis hézag a forma és a lap között, így a krém a torta oldalára is kerül. A két alsó lapot kirakjuk eperrel, és egyenlő arányban elosztva töltjük meg a tortát a krémmel.Ez egy születésnapra készült torta, jó kiadós súlyra és magasságra is, kb. 10 cm magas lett. Sajnos itt sem készült kép a szeletről, amit igazán sajnálok, mert nagyon mutatós volt szeletelve.