Brownie

  • 2013.06.23.
  • 8

A nyáron szeretnék majd egy alkalomra tortát sütni, de mivel jelenleg a "vedd könnyedén!" a jelszavam, ezért úgy döntöttem, nem vágok bele valami bonyolult fondant kreációba, 30 fokban, könnyen romló tojásos-tejszínes krémekkel.A brownie, bár még nem sütöttem, jó alapnak tűnt a tortához, erre tervezek egy halom friss, savanykás gyümölcsöt és egy réteg lágy tejszínhabot, némi cukorkával és csokoládéval díszítve, összesen harminc perc munkával. No, majd beszámolok róla, hogy összejött-e! :DPróbát tettem
egy brownie recepttel, bevált, megtartom. Belül szinte krémes, olyan puha, de nem maradt szalonnás a tészta, kívül picit roppanós, szilárdabb és az egész extrémen csokis.Hozzávalók: (20*30-as tepsihez, Flóra receptje alapján)20 dkg vaj, margarin20 dkg étcsokoládé3 tojás1 teáskanál vaníliás cukor25 dkg cukor11 dkg liszt1 csipet sóBekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, mivel a tésztával körülbelül 5 perc alatt elkészülünk és előmelegített sütőt igényel.A margarint mikróban megolvasztjuk 1 perc alatt, majd a folyékony, meleg, olvadt margarinba beletördeljük a csokoládét. Ha szükséges, még melegítünk rajta fél percet, de szépen felolvad magától is idővel.
Amíg a csokoládés folyadék kihűl, habosra keverjük a tojást és a cukrot. Nem kell hozzá a gép, kézi habverővel is elég egy perc, hogy megváltozzon, világosabbá váljon a tojásos keverék színe, habosabb legyen.
Összekeverjük a tojásos cukrot és a csokoládés margarint, majd hozzáadjuk a sót és a lisztet.Sütőpapíros tepsibe öntjük, előmelegített sütőben pontosan 25 percig sütjük. Ha tűpróbát végzünk, a közepének még ragacsosnak kell maradnia.
Intenzíven csokoládés, omlós süteményt kapunk. Nehezen lehet egyben mozgatni az egész lapot, óvatosan, több helyen alányúlva kell emelgetni vagy inkább a sütőpapírral átfordítani. Mivel elég tömény édesség, ezért ebből a mennyiségből legalább 15-20 adag lesz. Felszeletelve tálalhatjuk egy-egy gombóc fagylalttal, de ha elegánsabbá akarjuk tenni, akkor egy kevés olvasztott csokoládéval díszítsük a tányért, a sütit és a fagylaltot.