Ételízesítő házilag

  • 2014.11.19.
  • 6



Hozzávalók: 1 kg sárgarépa1 kg fehérrépa (petrezselyemgyökér)30 dkg kimagozott paprika40 dkg zellergumó20 dkg paradicsom20 dkg karalábé20 dkg vöröshagyma20 dkg karfiol2 db nagyobb fej fokhagyma1 csomó zellerzöldje1 csomó petrezselyemzöldje50 dkg só (durva)6-7 db 7 dl-es befőttes üveg.Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket húsdarával átdaráljuk (vagy aprítógéppel felaprítjuk), sóval alaposan elkeverjük, szorosan az üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Az üvegeket celofánnal is leköthetjük, és sötét helyen, fénytől védve, hűvös éléskamrában tároljuk.Akinek nincs hűvös éléskamrája, a biztonság kedvéért kétrétegű celofánnal kösse le, a rétegek közé nátrium-benzoát kerüljön.Bármilyen sós ételhez felhasználható, főzéskor kalkuláljunk a masszához adott sóval.Én aprítógéppel készítettem fél adagból, 3 üveg lett belőle, és még maradt néhány evőkanálnyi.
Bokor Katalin receptje a „Befőzés cukor nélkül?” című, 1997-ben kiadott
könyvéből. A recept megjelent már korábban a "Táplálékod legyen gyógyítód" című 1989-ben megjelent kiadványában is.
Só nélkül készíthető száraz változata, az interneten vannak erre is leírások, én még nem próbálkoztam vele.
Nyáron a szabadban szellős helyen, de nem a tűző napon, ki lehet szárítani a masszát rovarhálóval (pl. gézzel, tüllel) letakarva, majd amikor teljesen zörgősre szárad, tetszőleges finomságúra őrölhető. Ugyanez langyos (kb. 30 C°-os) sütőben is megoldható vékony rétegben elterítve, bár ez a megoldás elég időigényes (kb. 12 óra is lehet), többféle információ található a neten ennek kapcsán.A kész massza: