Majonézes saláta formában
- 2014.10.09.
- 5
Hozzávalók:20 dkg fagyasztott zöldborsó 20 dkg sárgarépa 30 dkg krumpli 10 dkg tisztított alma citromlé, só, bors6 evőkanálnyi majonéz3 evőkanálnyi tejföl2 dl zöldségleves / húsleves / vagy
víz20 gr zselatin 5 db keményre főtt tojás1 őzgerinc formafolpackElkészítés:A kockázott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.A leszűrt levet felhasználhatjuk a zselatin elkészítéséhez.A tisztított almát kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk citromlével.A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, majd összekeverjük a kihűlt zöldségekkel és az almával.A zöldséglében elkeverjük a zselatint, folytonos keveréssel kis lángon áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel! Kicsit hagyjuk hűlni.Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy a forma minden oldalán hosszabb legyen a fólia, hogy majd vissza lehessen hajtani a széleket. A zselatinos levet elkeverjük a majonézes salátával.A saláta felét a forma alján elsimítjuk, és sorban ráfektetjük a kemény tojásokat.A saláta másik felével befedjük, és ráhajtjuk a fóliát minden oldalról. A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen tömörüljön benne a saláta. Hűtőbe tesszük néhány órára, de jobb, ha már előző nap elkészítjük.A megdermedt salátát tálalótálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és szeletekre vágjuk.Tetszés szerint díszíthetjük is pl. petrezselyem levelekkel, különböző színű paprika szeletekkel.Gusztusos és finom vendégváró!Ezt a megoldást a No Saltyn láttam, régebben hasonlót készítettem koszorú formában, az is nagyon mutatós volt.