Szűzérmék lecsós májjal

  • 2014.09.07.
  • 9

A szűzpecsenye az egyik kedvenc húsom. Nagyon sovány hús, ha jól van elkészítve, akkor roppant puha, szaftos. Ebből készült egy egyszerű étel.Hozzávalók (4-6 személyre):
1 egész sertés szűzpecsenye (nagyobbacska)40 dkg csirkemáj (szív nélkül)60 dkg paprika40 dkg paradicsom1 nagy fej vöröshagyma15 dkg füstölt szalonnasó, bors, paprika, őrölt köményétolaj, olívaolajElkészítése:Igazából nagyon egyszerű, valamint roppant gyorsan elkészíthető ételről van szó. Míg a lecsó fő, addig a hús is elkészül, illetve a köret -a párolt rizs- is belefér.A lecsó elkészítése tetszőleges, ahány ház, annyi szokás. A felcsíkozott és zsírjára sütött szalonnára rádobjuk a tetszőlegesen (kockára vagy félfőre) felaprított vöröshagymát és aranysárgája sütjük. Ha a hagyma megsült, megszórjuk pirospaprikával, mehet rá a felkockázott paprika. Várjunk, míg összeesik. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk rá őrölt köményt. Ha a paprika összeesett rátesszük a paprikához hasonlóan felaprított paradicsomot, majd a felcsíkozott csirkemájat. Ha minden benne van a fazékban, készre pároljuk és készen vagyunk.Közben a rizst is odarakhatjuk, hogy egyszerre készüljön el minden.Már csak a hús van hátra. A szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd 2-3 cm vastag szeleteket vágunk, amiket lapjára állítunk és gyengéden megnyomkodjuk. Szép érméket kapunk, amelyeket sózunk és borsozunk, majd étolaj és olívaolaj keverékében átsütjük. Közepes lángon sütve 5-5 perc oldalanként nagyjából a hús sütése, aki nem bízik magában, süssön kérget a húsnak, majd rakja be a 200 °C-os sütőbe 10 percre. A szűzpecsenyét nem szabad túlsütni, mert élvezhetetlenné válik. Ha nyomásra már nem ugrik vissza, akkor hagyjuk abba a sütését, mert ha kiszárítjuk borzasztó lesz. A kész húsérméket pár percig állni hagyjuk.Tálaláskor személyenként 3-4 szelet szűzérme, egy adag rizs és a lecsós máj kerül a tányérra.