Kókuszos fehércsoki - kompromisszumok nélkül

  • 2013.11.13.
  • 2

Ééééésss igeeeeeen! Sikerült előállítanom megfelelő állagú, kinézetű és ízű csokit, ami teljes mértékben beleillik a diétába. Lehet persze, hogy az olvasók közül lesz olyan, akinek nem újdonság és hogy nem én fedeztem fel a "spanyol viaszt", de annyira örülök, hogy rögtön az első prototípus összejött. :)A barna színű csoki nem jöhetett szóba, mert sem a kakaó, sem a karob nem megengedett a diétában - a magas keményítőtartalma miatt. Sikerült viszont bio kakaóvajhoz jutnom (például itt is rendelhetsz), úgyhogy egyenes út vezetett a fehér csokihoz. :) Az arányokat írom le, a mennyiség tetszés szerint növelhető.Hozzávalók: 3 evőkanál kakaóvaj, 2 evőkanál kókuszzsír, 2 evőkanál méz, 4-5 evőkanál kókuszreszelék, késhegynyi vaníliapor (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)Elkészítés: a kakaóvajat és a kókuszzsírt gőz felett felolvasztjuk. A kókuszreszeléket kávédarálón ledaráljuk. Minél apróbbra sikerül, annál selymesebb lesz majd a csoki, de enélkül is használható, főleg annak, aki rajong a kókuszdarabokért! :) A folyós zsiradékhoz hozzáadjuk a mézet, a vaníliát, a kókuszt és jól elkeverjük. Kenhető, de nem túl folyós masszának kell lennie. Legegyszerűbb szilikonos bonbonformába önteni, majd hűtőbe tenni. Kb. fél óra múlva már meg is köt, gond nélkül kiszedhető. Dekorálásnak és ízesítésnek többféle anyagot kipróbálhatunk, én most liofilizált (fagyasztással szárított) áfonyát használtam. A lényeg, hogy vizet ne tartalmazzon a hozzáadandó anyag, mert nem fog összeállni.Kókusz helyett meg lehet próbálni darált mandulával is!