Borjegyzet » Weninger Hochäckerl Blaufränkisch 2007

  • 2014.08.19.
  • 8

Grill szezonra erősen ajánlott! Hússal, vagy anélkül... :)Kezdetben, illatban a finoman füstölt hús és az ibolya illatai jelennek meg. Levegőztetve hamar előjönnek a piros gyümölcsös jegyek, abból is az aszalt fekete cseresznye és a "régi idők" szilva lekvárja, enyhén karamellizált karakterrel. A pörkölt hordó aromái, a borssal szinte fűszerként adódik mindezekhez hozzá. A poharat jobban megpörgetve még egy enyhe földes, kapros ásványosság is felfedezhető. Kóstolva sósság és jó savú lédús meggy adja a gerincét, amire elegánsan épül a szépen csiszolt "zsírkrétás" tannin. Ízeiben is markánsan a fenti gyümölcsök vonalán halad, grillázs és lágy kávés kísérettel, fehér bors fűszeres finesszel. Összetettsége utóízben is érezhető, lecsengésében meggybefőtt (cukor nélküli) és só.
Remek Kékfrankos a tüzes fajtából. Jó egyensúlyú, gördülékeny testű bor, ami komplex ízeivel, kiváló alkalmat ad az elmélyült kóstolásra éppúgy, mint egy jó beszélgetésre.De ételhez is ragyogó: Grillezett húsokhoz (sertés, borjú, bárány), akár sok fűszerrel BBQ-hoz jó választás. A klasszikus báránysült finom itala, de bátran adnám a paradicsomos borjúlábszár (ossobucco alla toscanese) mellé is. Ajánlhatok hozzá még egy jó serrano-t, de méginkább iberico sonkát. A penész bevonatú lágy sajtokkal (brie, camembert) is érdemes kipróbálni, főleg ha megbolondítottuk egy kis szarvasgombával.Bor&Sodó Receptképes blog, étel és bor ajánlattal, a mindennapokra, de a teljesség igénye nélkül...

Címkék

Weninger