Ricciarelli

  • 2015.11.10.
  • 3

A recept neve olaszul: ricciarelli di SienaRiccarelli, Siena szimbóluma. Egyszerű, rafináltan finom, könnyen, de nem gyorsan elkészíthető, sienai, karácsonyi, mandulás aprósütemény. Kiváló desszert, remek és nem elnehezítő befejezője lehet bármely ünnepi étkezésnek.
Ínyenceknek desszertbor vagy édes pezsgő fogyasztása is javasolt.
Eredetére többféle feltevés létezik.
Egyesek szerint a marcipán készítéshez köthető mely a
XV. században terjedt el Toszkán földön. A sienaiak a saját marcipán variánsukat mandulából, mézből (melyet később cukorral helyettesítettek) és kandírozott gyümölcsökből készítették. A mandulás tésztából készült marcipán torta
az uralkodó elit körében népszerű volt, szinte minden fontosabb bál, esküvő nélkülözhetetlen kelléke volt.
Sienában a mandulás tésztából
aprósüteményeket is készítettek, melyet marzapanettinek neveztek. Eme édesség nagy kedvelői között említhetjük a Sforzákat is. (A sienai marcipán eredeti kézzel írt receptjét Firenzében tudjuk megtekinteni.)Mások azon a véleményen vannak, hogy a riccarelli nem a marcipánból eredeztethető, hanem a morsellettiből, melyet az 1400-as évek közepétől kezdtek el árulni Siena fűszerkereskedéseiben. A marcipántól abban különbözik (és a riccarellitől is), hogy a mandulás tésztához tojássárgát is hozzáadtak. Maga a “morsello” szó egy falat finomságra utal.A mandulás édességek, a marcipán készítés technikája valószínűleg arab-török területről érkezett a mai Olaszország területére. A Ricciardetto della Gherardesca nevéhez kapcsolódó legenda ezt látszik megerősíteni. A derék volterrai lovag a XIV. században részt vett az egyik keresztes hadjáratban és miközben a szent föld felé menetelt megismerkedett ezzel a törökök vagy arabok által készített édességgel. Ricciardetto olyannyira megszerette a mandulás süteményt, hogy a Volterra közelében található birtokai visszatérve, megismertette az itt élőket vele. Eme feltételezés szerint Ricciardetto nevéből származtatható az édesség ricciarelli elnevezése is, melyet a XVII. századtól kezdtek ezen a néven emlegetni.
Az alábbiakban
a G.Parenti műhely 1879-es receptjét lehet elolvasni.
Előkészítési idő: 40 perc +12 óra pihentetés Sütési idő:









10-20 perc Típus:















édességek, kekszek Nehézségi fok:



könnyűHozzávalók 1 kg süteményhez: A300 g kristálycukor400 g hámozott mandula50 g liszt15 g kandírozott narancshéj vagy 4 db narancs reszelt héja1 fiola (vagy 1 evőkanál) mandula aromaB20 g porcukor 20 g liszt1/2 evőkanál szalakáli1/2 evőkanál sütőporC47 g kristálycukor14 g vízD20 g vaníliás porcukor2 közepes tojás fehérjeSzóráshozporcukorétkezési keményítőElkészítése Ha nincs hámozott mandulánk: a mandulát 1-2 percre forró vízbe rakjuk, majd a mandula gömbölyűbb végét finoman megnyomva egyszerűen lehúzzuk a héját. A mandulákat
sütőlemezre rakjuk és 50 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megszárítjuk, majd kihűtjük.