Citromos fügelekvár

  • 2022.09.22.
  • 2




Augusztustól egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem szalámikkal és
focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint számtalan variációban).
A fügét aszalva és lekvár formájában tartósítják, ez utóbbit akár süteményekhez, akár kalácshoz felhasználhatjuk és nem utolsó sorban az igazi ínyencek érett sajtokkal is eszik.
Előkészítési idő: 20 perc Főzési idő: 80-90 perc Típus: lekvárok Nehézségi fok: könnyű Hozzávalók 4 db 350 grammos üveghez: 1 kg füge
1 citrom reszelt héja és kicsavart leve

500 g cukor Az elkészítés lépései A fügéket egy kés segítségével megpucoljuk és 3-4 darabba vágva egy rozsdamentes edénybe tesszük a citrom levével és reszelt héjával együtt. Közepes lángon időnkét megkavarva főzzük addig amíg a füge darabok nagyjából szét nem esnek. Ehhez a füge érettségi fokától függően 20 -30 percre van szükség. A füge masszát pépesítjük botmixer vagy paradicsompasszírozó segítségével. (Általában az előbbit használom mert lényegesen egyszerűbb módszer). Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.








Honnan tudom, hogy megfelelő állapotú a lekvár?
Vegyünk ki egy kis kanálnyi lekvárt a fazékból, majd hagyjuk állni 1-2 percig. Ha megdermed és nem marad folyékony, akkor jó az állaga. Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
Az elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva szárazdunsztba tesszük. A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és akár azonnal fogyaszthatjuk is. Fontos! Csak a citrom sárga, külső héját reszeljük a lekvárba. Míg a külső héjtól kellemes citrusos, addig a belső fehér résztől keserű ízt kap a lekvár, vagy bármilyen más sütemény. Variációk


Fügelekvárunkat gazdagíthatjuk fűszerekkel és magvakkal is. Csak annyit kell tennünk, hogy az elkészült lekvárhoz keverjük hozzá: egy rúd vanília kikapart magját,

Címkék

Lekvárok