Datolyás olajbogyó kence

  • 2018.01.11.
  • 5

A datolya és az olívabogyó a sivatag kenyere. A legősibb táplálékok közé tartoznak, legalábbis 2000 éves datolyát is találtak  a régészek. A csodálatos, hogy volt köztük amelyik megőrizte az életerejét, és kihajtott. A friss datolya is feltölt bennünket életenergiával és nem kell annyira félteni az alakunkat, mint a szárított változattól.
A datolyáról itt olvashatsz sok érdekeset és hasznosat a blogon. 
Egy édes-sós lekvár, pikáns ízével különlegessé teszi bármilyen ételünket. Kenhetjük péksüteményekre és kenyérre, tehetjük levesbe, használhatjuk előételekhez, salátákhoz. Egy mixer segítségével pár perc alatt elkészíthető, ugyanakkor, nagyon jól eltartható is pár napig. Üvegben magunkkal vihetjük utazáskor, kiránduláskor, piknikezni.

Hozzávalók
10 szem datolya 
150 g fekete magtalan olajbogyó
50 g olajban eltett szárított paradicsom
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj
chili paprika
szárított fűszerek
frissen őrölt bors
A datolyát kimagozzuk, és minden hozzávalóval együtt  mixerbe tesszük, majd pürésítjük. Az olaj mennyiségét aszerint szabályozzuk, milyen állagot szeretnénk kapni, a fűszerekkel további ízkavalkádot indíthatunk el, a chilivel azért vigyázzunk, nehogy túl erős legyen az eredmény! Ha elfogy hamar, friss fűszereket is használhatunk hozzá, kaprot, petrezselymet, koriander zöldjét, bazsalikomot, kakukkfüvet....