Aszalt sárgabarackos padlizsán ragu

  • 2017.09.22.
  • 4

Szeptember a padlizsán dömping időszaka. Frissen készült csodálatos  padlizsános raguk, kencék,és most tegyünk el savanyítva töltve tejsavas erjedéssel, vagy szárítva hogy egész télen élvezhessük a nyár emlékeként. A padlizsánt sütőlapon vagy faszenes grillen elő sütjük, akkor kellemes füstös ízt kapunk. Mindezt a fűszerek teszik teljessé. Bátran használjunk saját fűszer keveréket, amelyből többet is készíthetünk, hogy máskor már azonnal kéznél legyen.

Hozzávalók
1 nagy padlizsán
1 nagy hagyma összevágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál olíva olaj
6-8 szem aszalt sárgabarack beáztatva
2 nagy paradicsom lehámozva darabolva
1 evőkanál paradicsom püré
1/2  citrom (bio vagy kezeletlen mert a héját is felhasználjuk)
1 teáskanál reszelt gyömbér
1- 1 teáskanál római kömény, görögszéna mag, édeskömény mag, őrölt koriander kurkuma, törött pirospaprika 
1 darabka fahéj
3 szem szegfűszeg
1 teáskanál datolya szirup vagy cukor
8-10 szál sáfrány egy evőkanál vízben beztatva
só és frissen őrölt bors 
1-1 evőkanál petrezselyem zöldje, koriander zöldje, és menta összevágva

A megsütött padlizsánnak lehúzzuk a héját, és nagyobb 5-6 centiméteres darabokra vágjuk

Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a gyömbért és a fokhagymát pirítjuk amíg el nem kezd illatozni (ez fél perc) adjuk hozzá a fűszereket és még 2-3 percig pirítsuk vigyázva hogy meg ne égjen! Adjuk hozzá a paradicsomot, az aszalt sárgabarackot, a datolya szirupot vagy mézet a citrom lereszelt héját és leszűrt levét,  sózzuk, borsozzuk.

Beletesszük a padlizsán darabokat és ráöntjük a beáztatott sáfrányt. Ha a paradicsom nem enged elég levet egy kis vizet ötünk alá és lefedve fél órát főzzük kis tűzön.
Tálaláskor megszórjuk az összevágott zöld fűszerekkel.
Főtt basmati rizs kuszkusz, bulgur, vagy friss lepénykenyér illik hozzá.