A rizs

  • 2017.04.21.
  • 7

A rizs az emberiség felének legfontosabb tápláléka.

A rizs története
A rizs a búzával együtt az emberiség legfontosabb, és legtöbbet fogyasztott gabonaféléje, már az újkőkor óta ismert volt, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A világban 8000 rizsfajta található. Származási helye Délkelet-Ázsia.
A rizsszemet előbb kicsépelik, hántolják, majd koptatással válik fehér rizzsé, ez biztosítja a természetes eltarthatóságát.
Van hosszú, közepes, és rövidszemű, fekete, fehér, barna, vörös, basmati, és jázmin, olasz rizsfajták, arborio, karolina, illetve édes vagy pudingrizs, és még a nálunk közismert fajták közül is biztos van amit kihagytam a felsorolásból.
A rizs hatóanyagai és gyógyhatása• B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, niacint keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. • Bőrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére a rizskorpa fogyasztása ajánlatos, bélgyulladások esetén a rizsnyák hasznos.• Hasmenés, rossz közérzet, hányinger, székrekedés esetében javasolt, méregtelenítő étel• A rizstejet tejérzékenységben szenvedő emberek fogyaszthatják.A rizs tárolása A rizst legjobb vászon, vagy juta zsákban, illetve papírzacskóban tartani. A fehér rizs 2-3 évig is eláll, feltéve, ha nem molyosodik be.Gasztronómiai alkalmazása, avagy mit főzhetünk a rizsből A rizs ezerféleképpen készíthető el, és könyvet lehetne írni rizzsel készült receptekből, ezért a teljesség igénye nélküli a felsorolás, Kapható rizsliszt, pehely, és keményítő formájában is, erjesztve belőle készül a szaké, és az ecet. A rizs elsősorban kásaétel volt még ma is nagy előszeretettel fogyasztják Kínában reggelire, a Japánoknál is a legfontosabb étel, különböző szusikat, rizslabdácskákat, rizslepényeket, és minden étkezéshez köretként készítik, elég csak megfőzni a japán alaprecept szerint és megtudjuk micsoda, finom, aromás, illatos, pergő puha, és tapadós egyszerre. A japán élelmiszerboltok egy tucat rizsfélét kínálnak a háziasszonynak. Aztán itt van az olaszok rizottója,

a spanyolok paelája, a kaukázusi népek plovja

és az indiai sáfrányos rizs és a kicsari.

A rizs rakott ételek, levesek fontos összetevője.
A rizs fajtájától és főzési módjától függ, hogy a szemek pergősek elválnak egymástól, vagy ragacsos állagú, mint a szusihoz használt főtt rizs, vagy al dente mint a rizottóhoz készített főtt rizs.
 
Barna rizs kontra fehér rizs A barna rizs hasznos tulajdonságai akkor tudnak érvényesülni, ha szervezetünk meg tudja emészteni, ezen kívül a barna rizs:• a korpa avasodása miatt tartósított termék• gyomor-nyálkahártyagyulladást (gastritist) provokálhat, ezért bármelyik barna rizzsel készült ételbe a betegség megelőzésére tegyünk szegfűszeget, és kókuszreszeléket• emészthetősége hosszantartó főzéssel érhető el (4-6 óra), főleg akkor együnk ilyen nehéz ételt, amikor fizikai munkát fogunk végezni, vagy intenzíven sportolunk.
Mint a többi gabonaféle esetében a hántolatlan rizs is több biológiai értékkel rendelkezik, ami a fényezett rizs, nem csak a csíráját, hanem a héját is elveszti a fehérje átalakító enzimekkel együtt, mégis követendőnek tartom az ájurvéda több ezer éves tanítását, mely szerint a barna rizs nehezen emészthető, ezért inkább a fehér rizst javasolja mindennapi fogyasztásra. A fényezett rizs meghatározás azt jelenti, hogy glükózzal és talkummal „fényesre csiszolják” a rizsszemeket. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy az ilyen rizs kevésbé fő szét és tapad össze. Ajurvéda a rizsről A fehér rizs különösen a basmati rizs a szatvikus táplálékok közé tartozik, a vata és pitta típusoknak különösen megfelel, a kapha típusnak mértékletes fogyasztása javasolt. Kis mennyiségben egyensúlyba hozza mindhárom dósát. Hűt és édes ugyanakkor jól hat a hasnyálmirigy működésre, fogyasszuk túlzott vizelet-kiválasztás, hasmenés esetében. El tudja hárítani mindhárom életkezdet - Szél, Epe, és Nyálka ártalmas tulajdonságait, növelni tudja a férfierőt, megszünteti a hányást, és a hasmenést. Mivel a rizsnek hűtő hatású, hideg időben, télen, sült dióval, vagy mungó babbal együtt készítsük el. A barna rizs nehéz emészthetősége mellett a pitta alkatúaknál különösen növeli a hőt, és nehéz ezért nem ajánlott a kapha típusúaknak.