Grúz diós céklakrém-Pkhali

  • 2018.09.13.
  • 1

Hazájában, Grúziában gyakran készítenek diós zöldségkrémet padlizsánnal, spenóttal, stb.  Én most a céklás változatot kísérleteztem ki a magunk ízlésére. Ahány ház, annyi íz, de gyakran ízesítik egy helyi fűszerkeverékkel, a khmeli suneli-vel, amely porítva tartalmaz sokféle zöldfűszert,de olyan különlegességeket is, mint a kékhere és körömvirág. Az ételt gyakran gránátalma magokkal meghintve tálalják.A zsenge céklalevél kiváló vitamin és tápanyagforrás, kár lenne kidobni! Egyszerűen összeturmixoljuk a többi hozzávalóval együtt. De milyen nehéz hozzájutni! Amikor végre találtam valakinél a piacon, alig tudtam meggyőzni, hogy le ne tépje… Hozzávalók: 30 dkg cékla (friss levelekkel együtt)5 dkg dió3 cikk fokhagyma1 kis hagymasó, borsmenta, tárkony, petrezselyemzöld/korianderzöld1 teáskanál balzsamecetchili khmeli szuneli (grúz fűszerkeverék)-elhagyható ElkészítésA céklákat egészben megfőzzük. Ha kihűltek, meghámozzuk.A diót egy száraz serpenyőben megpörköljük. Hagyjuk kihűlni.A diót aprítógépben ledaráljuk.A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük.A fűszereket előkészítjük.Az összes hozzávalót az aprítógépbe tesszük (amelyben a dió van). Krémesre turmixoljuk.Fagyiskanállal adagoljuk, céklalevélen tálaljuk.