Borjúhúsos börek

  • 2016.09.18.
  • 7

A börek egy igazi klasszikus, mely Törökországban számtalan változatban kapható, mely úgy street foodként, mint a helyi háziasszonyok konyhájában is töretlen népszerűségnek örvendő egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű étel. Elkészítése is nagyon könnyű, főleg ha készen kapott yufka lappal (török tésztaféle, a mi réteslapunkhoz némiképp hasonló) dolgozunk, így az alábbiakban én is ezt ajánlom most. Az alábbi recept egy húsos verziót mutat be, melyhez én most borjúhúst használtam, de ízlés szerint ez bármi mással is helyettesíthető, igényeink, fantáziánk szerint. A yufka lap török élelmiszerboltokban beszerezhető, de amennyiben ez nem megoldható, helyettesíthető réteslappal is. A mennyiségekhez: vizespohár gyanánt 3 dl-es poharat használtam. Figyeljünk rá, hogy a szósszal alaposan locsoljuk meg a tésztarétegeket, ha szükséges készítsünk dupla mennyiséget belőle. Az eredeti recept ugyan nem írja, de én a húsos keverékhez hozzákevertem még egy ek. paradicsom (domates salcası) és egy ek. paprikaszószt (biber salcası) is, ez csak még jobban megdobja az ízeket.
Jó étvágyat!

Kép: Bokorovics Zsolt
A mártáshoz - sosu için;
1 vizespohár tej1 su bardağı süt
2 tojás2 yumurta
fél vizespohár növényi olajyarım su bardağı sıvı yağ
A belsejéhez - içi için;
400 g darálthús (én borjút használtam)400 g kadar kıyma
2 db paradicsom2 adet domates
1 db zöldpaprika1 adet yeşil biber
1 db vöröshagyma1 adet kuru soğan
növényi olajsıvı yağ
sótuz
feketeborskarabiber
pirospaprika pehelypulbiber
fekete hagymamag (nigella)çörek otu
Elkészítése - Yapılışı
Először a börek belsejéhez a keveréket készítse el!Öncelikle böreğin iç harcı hazırlanır.
Ehhez a hagymát finomra vágva 2-3 ek. növényi olajban pirítsa meg.Bunun için soğan yemeklik doğranarak 2-3 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun.
A darálthús hozzáadásával folytassa a pirítást.Kıyma eklenerek kavrulmaya devam edin.
Amikor a hús eléggé megpirult, adja hozzá a zöldpaprikát.Kıymalar yeterince kavrulunca yeşil biber ekleniz.
Aztán a paradicsomokat is adja hozzá.Daha sonra domatesler ilave edin.
Adja hozzá a sót és a fűszereket, majd vegye le a tűzről.Tuzu ve baharatları eklenerek iç harcı ocaktan alın.
Ha van kerek vagy négyszögletű tepsit egy réteg beolajozott yufka lappal terítsen be.Varsa yuvarlak fırın tepsisi veya dikdörtgen fırın tepsisi yağlanarak bir kat yufka yerleştirin.
A tetejét locsolja meg tejből, növényi olajból és tojásból készült keverékkel.Üzerine süt, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan iç harcından sürün.
Egy részekre tépett yufka lapot rendezzen el a tepsiben és a tetejét újra locsolja meg a szósszal.1 yufka parçalara ayrılarak tepsiye yerleşip üzerine tekrar sos sürün.
A húsos keverék felét oszlassa el a yufka lapon.Kıymalı harcın yarısı yufkanın üzerine yayın.
2 db yufka lappal takarja be és a szósszal meglocsolva rendezze el a tepsiben. 2 adet yufka aralarına sos sürülerek tepsiye yerleştirin.
A megmaradt húsos keveréket is oszlassa el rajta. Kalan kıymalı harcı da yayın.
1 yufka lap darabbal takarja le a hús tetejét és locsolja meg a szósszal.1 yufka parçalanarak kıymanın üzerine kapatıp üzerine sos sürün.
Utolsó rétegnek pedig rendezzen el a tetején egy egész yufka lapot és locsolja meg a megmaradt szósszal.Son kata ise üzerine bütün bir yufka yerleşip üzerine kalan sos gezdirin.
Felszeletelve minden szelet tetejét szórja meg fekete szezámmaggal.Dilimleyerek her dilimin üzerine çörek otu bırakın.
180 fokra előmelegített sütőben alaposan süsse meg.180 derece fırında güzelce kızartın.
Jó étvágyat!Afiyet olsun.
SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI!




Email*

Név*

//