A dió a lényeg: Barackos-túrós pite

  • 2018.09.11.
  • 3

Dió nélkül el se kezdd, de tényleg! Na jó, simán se lehet rossz, de ez a diós alap adja meg a lelkét a pitének.Egy új süti kitalálásának több módja van. Az egyik, amikor csak úgy beugrik valami, hirtelen jut eszembe egy jó ötlet, ez a „kigyullad egy villanykörte a fejem fölött” érzés. A másik, amikor hosszasan agyalok azon, hogyan lehetne összeállítani a sütit, mivel lehetne különlegesebbé tenni.És van még egy harmadik módszer. Ez. Amikor se villanykörte, se agyalás, csak úgy megcsinálom, lesz, ami lesz alapon.És ez lett. És nagyon jó lett! Barackos-túrós piteHozzávalók:(egy ∅22 cm-es pitéhez)a diós pitetésztához:80 g liszt60 g zabpehely40 g dió100 g vaj60 g porcukorcsipetnyi sóa töltelékhez:2 db barack500 g túró4 ek. tejföl1 tojássárgájafél rúd vanília kikapart magjai100 g cukor2 tojásfehérjeA sütőt előmelegítjük 180°C-ra.A diót megdaráljuk. A tésztát késes darálóban tudjuk a legkönnyebben összeállítani, de kézzel is lehet – ez esetben gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne melegedjen túl a tészta, mert akkor nehéz vele dolgozni.A pite hozzávalóit tegyük a késes darálóba, és addig járassuk a gépet, amíg a vaj az összes száraz hozzávalót felveszi, és apró morzsás lesz a keverék.Ha kézzel dolgozunk, akkor egyszerűen morzsoljuk össze a hozzávalókat.A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk egy nagy gombóccá, lapítsuk korong alakúra, és ha kicsit langyos lett és nehéz vele dolgozni, akkor tegyük a hűtőbe. Béleljünk ki vele egy ∅22 cm-es, legalább 4 cm magas piteformát (nem szükséges kivajazni előtte), tegyünk rá egy darab sütőpapírt, erre sütőbabot, és 180°C-on 15 perc alatt süssük elő, 10 perc után vegyük le róla a sütőbabot és a papírt, és anélkül folytassuk az elősütést.Eközben elkészítjük a tölteléket: a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját, a fél vaníliarúdból kikapart magokat és a cukor felét egy tálba tesszük, és botmixerrel egyneművé keverjük – ezzel a túrót is áttörjük, és krémesebb lesz.A tojásfehérjét habbá verjük, hozzákeverjük a maradék cukrot, majd több részletben, vigyázva, hogy össze ne törjön a hab, beleforgatjuk a túrókrémbe.A barackokat megmossuk, meghámozzuk, a magot kivesszük, és szeletekre vágjuk.Ha letelt a tészta elősütési ideje, a tésztára öntjük a töltelék 1/3 részét, erre körben ráfektetjük a barackszeleteket, majd a tetejére tesszük a maradék túrókrémet. A pitét visszatoljuk a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük, akkor van kész, ha a belseje már nem folyik, ha megmozdítjuk a tálat, hanem csak pudingszerűen mozog.Szép szeleteket akkor tudunk vágni, ha már kihűlt, de ezt elég nehéz lesz kivárni, nagyon jó az illata! Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>