Beer Week in Budapest - Együtt(ivás)állás

  • 2018.05.25.
  • 9

A nagy dolgok legtöbbször egy pohár ital mellett kezdődnek. Különösen igaz ez egy sörfesztiválra. Valami hasonló lebeghetett a szeme előtt a Beer Week in Budapest (BPBW) -főszervezőinek, amikor tető alá hozták ezt a craft(Kraft)-sörös rendezvénysorozatot. Az első olyat Budapesten, ami nemcsak a kereteiben, hanem a meghívott sörfőzdék tekintetében is - nyugodtan kijelenthetjük - világszínvonalú. És minden világszínvonalúság mellett mégsem nélkülözi azt az ártatlan, már-már naív forradalmi lelkesedést, ami valaminek a teremtése környékén érződik.
Ilyesféle gondolatok jártak a fejemben tegnap az Élesztőben, amikor a hazai és az európai sörvilág arcaival legurítottam az első pohár fesztiválsört,

amit a Reketye Breweryben 14 hazai KKK-főzde főzött nemrég, és ami persze hogy egy IPA. Egy karakteres, kellemesen trópusi ízvilágú, kellően, de nem túltoltan keserű IPA, amelyhez bármikor vissza lehet térni, mert pont annyira bonyolult, hogy emlékezzünk rá. Olyan hangulat áradt, akár az első pár palotanegyedes Főzdefeszten, csak az azóta eltelt időben a magyar KKK-sörök lettek jóval profibbak, és ez a fesztivál olyan nagyágyúkat vonultat föl, mint az Uiltje, a To To Øl, az Amager Bryghus, a Tempest, a legismertebb Brew Dog, vagy az általam annyira kedvelt De Molen és a többi

A számtalan csapfoglalás és heti esemény csúcspontja természetesen a Dürer Kertben ma és holnap elkövetkező kóstolóprogram lesz, ahol a boldog karszalag-tulajdonosok végigkóstolhatják a sörvilág és a sörhon elitjének ikonikus vagy éppen pont a BPBW-re készült főzeteit. Ha nem találtok oda, álljatok be bármilyen szakállas, sapkás, emblémázott fekete pólós ember mögé, tuti a fesztre készül. Ilyen színtű és jellegű kóstoló eddig még csak boros-pezsgős (Vince) témakörben volt Magyarországon, A 2015-ben, a Vienna CraftBierfest kapcsán megfogalmazott gondolataim váltak végre valóra. Nagyon kellett már egy ilyen feszt!

Újfent full respekt a három főszervezőnek, Sefcsik Marcinak (Fenékig Blog, Party or Die Brewery), Rebák Tibinek, és Pazinczár Péternek (Tuff Buzz), hogy szívüket, lelküket belerakták ebbe a fesztbe, ami referencia lesz, nem csak a további budapesti sörfesztiválok számára. Kívánom, hogy az egész heti meló és feszkó után ma és holnap egy kicsit dőljenek hátra egy igazán jó sör mellett, és nézzenek le elégedetten az általuk megálmodott sörvilágra. Hisz Petőfit idézve: "a lelkesedés olyan, mint a görögtűz, eső nem mossa el..." Azért remélem, délutánra elmegy a monszun! Maradjatok együtt!