Spenótos ricottás lasagne

  • 2018.08.22.
  • 1

Egyszerűbb, mint aminek gondolnátok! Ráadásul kompromisszummal készült ez a lasagne, hiszen én nem vágytam húsra, csak valami krémes zöldséges töltelékre, A férfi meg naná, hogy nem elégszik meg főétel gyanánt húsmentes étellel, így szépen felosztottuk a tepsit és mindenki boldog volt.Nem gyakran készítek tésztaételt, viszonylag kevés is van belőle a blogon, de már egy ideje fantáziáltam valami jó kis paradicsomos, olaszos kajáról. Roppant jól időzítettem, a legnagyobb melegben kapcsoltam be a sütőt a konyhában, az agyvizem is felforrt, mire végeztem, de ez titeket ne fogjon vissza, úgyis jön a lehűlés hamarosan.A spenótos ricottás töltelék önmagában is remek, egy nagykanállal ezt úgy sikerült is majdnem magamévá tennem, normális esetben torkosnak nevezném magam, most csak kismamának… De egyébként egy picit nagyobb adagot is csináltam belőle, így elmentettem pár kanállal és szuper volt elővenni a hét folyamán, és összekeverni maradék rizzsel, vagy kölessel és kész volt egy másik könnyű ebéd. Ok, a lasagne-t ne nevezzük könnyűnek, pláne, ha húsos, de azért abból is kóstoltam, mindegyik bőven laktató.Vétek lett volna kész paradicsomszószt használni hozzá ilyenkor, hiszen most a legszebbek ezek a zöldségek, vegyetek minél többfélét hozzá és ebből is főzzetek akár többet, remek lesz más ételekhez. Amit sajnálok, hogy friss spenótot nem kaptam most, de már vannak remek fagyasztott verziók. Ez semmit nem vont le az értékéből, sőt megkönnyítette a dolgom.Használjátok ki a paradicsom szezont, rittyentsetek egy jó olaszos tésztaételt!Hozzávalók:500 gr lasagne tészta80 dkg fagyasztott spenótlevél (püré is jó)40 dkg ricotta40 dkg darált marhahús20 dkg parmezán v mozzarella3 gerezd fokhagymareszelt szerecsendióolívaolajsó, borsParadicsomszószhoz:10 db paradicsomkis csokor bazsalikom3 duci gerezd fokhagymasó, borsolívaolajElőző nap megfőztem a paradicsomszószt, vagyis felkockáztam a paradicsomot, egy lábosban kevés olívaolajon megfutattam a fokhagymát, majd rászórtam a paradicsomot, adtam hozzá felaprított bazsalikomot, sót, borsot és kb. fél óra alatt összefőztem, majd kihűtöttem.Másnap lepirítottam kevés olajon a marhahúst, félretettem. Míg a hús pirult, bekapcsoltam a spenót alatt a gázt, reszeltem hozzá fokhagymát, szerecsendiót, sóztam borsoztam. Éppen csak hagytam összerottyanni és el is készült. Végül belekevertem a ricottát. A húshoz hozzákevertem a paradicsomszósz felét kb.A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Vékonyan kiolajoztam a sütőedény alját és lefektettem a tésztalapokat, majd a felére ráhalmoztam a darálthús harmadát, a másik felére pedig csak a paradicsomszószt, majd az egészre rákentem a ricottás spenót harmadát. Újabb tészta réteg következett, majd az előző módon rátettem a többi réteget, és addig folytattam ezt, míg a tészta el nem fogyott. A tetejét megszórtam a sajttal, majd betoltam a sütőbe kb. 35 percre, míg a tészta átpuhult és a sajt megpirult.Hasonló bejegyzések:Csőben sült spenótos rizses húsSpenótos palacsinta paradicsomos fetás töltelékkelMaradékokból – Spenótos ricottagombóc tejszínes paradicsommártásbanFetás spenótos töltött paprikaFüstölt sajtos, spenótos töltött gombaEttől biztosan jól laksz! – Csirkemelles, spenótos, rakott sütőtökCukkinis spenótos panzanellaSpenótos juhtúrós krumplinudli