Makaron torony-így készítsd!

  • 2020.10.17.
  • 8




Gondolnád, hogy a macaronok egy részéhez mikor már majdnem kemény volt a fehérjehab véletlenül vizet öntöttem? Ennek ellenére hibátlan macaronokat sütöttem. Hogyan lehetséges ez?
Kezdjük az elején. A mai napon vagyunk 18 éve együtt a férjemmel! <3
Ennek apropóján (és mert lesütöttem próbaképp egy rakat macaront) gondoltam meggyártom egy rég áhított álmomat, a macaron tornyot!
Kezdetben kissé tanácstalan voltam, rengeteg videót megnéztem, de egyik sem tetszett. A java (ha nem az összes) videóban polisztirol kúpra szurkálták a macaronokat. Hát nem volt időm ilyen után rohangálni, plusz nálunk szerintem nem is kaptam volna. Rendelni pedig nem volt már idő…
Nem maradt más hátra: meg kell gyártanom magamnak. Szerencsére volt itthon vastag karton, amiből tudtam szabni magamnak.
Sosem gondoltam volna, hogy az iskolában tanult geometriai felszín számítások palástra vonatkozó részét valaha használni fogom…Most sem tettem.
Szabadkézzel rajzoltam meg, majd alakítottam méretre. De mint láthatjátok tökéletesen sikerült. Hogy stabilabb legyen nagyobbra is hagyhattam volna, de így is tökéletes! Tulajdonképpen mégsem a palást felszínét kell megszerkesteni, hanem egy 28 cm átmérőjű kör negyed körcikkét. Kb.

A felső csúcsból nyisszantsunk le egy kicsit, ne legyen ilyen hegyes, majd hajtsuk meg kúp formára. Tűzőgéppel fixáljuk, majd az illesztésnél hosszába egy adag celluxot is adjunk neki, nehogy valahol szétnyíljon.

A tál azért van mellette, mert eredetileg azt szántam aljnak, de a végére kizártam a buliból.
Lássunk neki!
Ekkora mennyiséghez, vagyis ehhez a 28 cm magas tortonyhoz 100 gr tejcsokit olvasztottam.
Ez persze függ a macaronok színétől. Mivel én most ősziben nyomultam, ezért a barna mellett döntöttem, de ha vidámabb, esetleg pasztell színekben szeretnéd kiviteezni, akkor fehércsokit olvassz!
Egy ecset segítségével bekentem az egész kúpot a csokival szép egyenletesen.

A legfontosabb, ami még kell hozzá: rengeteg macaron. Szám szerint 84 darab ment erre a kis csodára. Gondoltad volna??? Utólag belegondolva sosem fog ennyi elfogyni családon belül, ez még gombócból is sok, nade ki a fene gondolta volna, hogy ennyit benyel?
Kisebbeket és nagyobbakat vegyesen.
Merthogy én az állítva nekitámoasztott verió mellett döntöttem. Lehetett volna lapjával is felpaolászni őket, de az a kivitelezés nekem nem tetszik. Jeleneg legalábbis nem.
Hogyan is készülnek a macaronok?
Kétféleképpen is lehet. Van a cukorszirupos verzió, ami kakaós formában van fent a blogon ITT és van a sima hagyományos, szirup mentes, egyszerűbb forma ITT.
Nem gondoltam volna egyébként, hogy kevés lesz az előző nap legyártott mennyiség, de bizony menet közben kiderült a szomorú igazság. Így nekikellett állnom egy kis adag kakaósat lesütni még.
Picit örültem is neki, picit nem. Örültem, mert legalább kiderül valóban működik-e a recept úgy is ha felezem és úgy is ha sietek, stb.
Na több se kellett….
Annál a pontnál, amikor a sziruppal fényes kemény habbá vered a fehérjét…na ott ütött be a gebasz!
Mivel kapkodni szoktam mikor sietek és türelmetlen is vagyok, betettem egy tál hideg vízfürdőbe a fehérjés tálat miközben kézi robottal vertem a habot. Viszont én szeretem köben rázni a tálat és egy óvatlan pillanatban gyönyörűen belefordítottam a hideg vízbe. Már majdnem készen volt a hab. Próbáltam kiönteni belőle a vizet, de a gép még dolgozott egy picit, mire az agyam feldolgozta a katasztrófát, így a hab folyni kezdett.
Gondoltam is magamban, fainul elcsesztem. De valamiért mégis úgy döntöttem mindegy, lesz ami lesz, kisütöm így, meglátjuk.
Bekevertem, folyt a massza mindenfelé, jaj mondom mi lesz itt. Kinyomkodtam a köröket, hagytam bőrösödni, közben begyújtottam a sütőket.
Míg sültek be sem mertem nézni a sütőkbe. Amikor pedig csipogott nem hittem a szememnek! Semmi bajuk nem volt!
Elképzeni nem tudjátok mennyire örültem neki! Íme:

Gyorsan kihűtöttem és betöltöttem.
Haladjunk tovább
Adott tehát egy rakat macaron és egy becsokizott kúp! De szép!