Rakott kelkáposzta

  • 2020.10.15.
  • 4


Ez a kép már a gépen csücsül legalább 3 éve, de lehet van az már 5 is.
Csak úgy, mint a többi, ami a bejegyzésben van.
Idén a nagyobbik lányom felsős lett. Több tényező együttállása miatt nem lett napközis. A covidnak köszönhetően annyira szigorú szabályok vannak a menzán, hogy bizonyos időpontbanmehetne csak enni, viszont az órarendje miatt olykor órákat kellene várnia arra, hogy ebédelhessen, így lemondtam neki a menzát. Így itthon ebédel. Nem ő az egyetlen, tudom, nekem mégis újdonság így év közben, hogy minden napra kitaláljak valami ebédet. Utálok főzni egyébként!
Pedig enni kell
Igen. De én tök jól elvagyok szendvicsem vagy ezen-azon már amikor eszembe jut enni. Férj mindig eszik valahol vagy éppen teszek be neki is szendót. Persze van mindennek pozitív hozadéka is, így tutira mind eszünk minden nap főtt kaját. Na.
Egyik nap megkívántam a rakott kelt. El is készült, csak olyan gyorsan elfogyott egy tepsivel, hogy nem volt időm fotózni. Így előkaptam a régi képeket, hogy hozhassam a receptet azoknak, akik most kezdenek sündörögni a konyhában.
Hozzávalók egy jénay-hoz:
2 közepes fej kelkáposzta
1 bögre rizs
1/2 kg darált hús
2 közepes fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt köménymag
1 nagy pohár tejföl
olaj/zsír
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, felcsíkozzuk és egy nagy lábasban felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, köményezzük a vizet, majd puhára főzzük a káposztát.
A rizst kevés olajon/zsíron megpirítjuk, majd felöntjük 1,5-2 bögre vízzel (én jázmin rizst használok, ahhoz nem dupla adag vizet, hanem valamennyivel kevesebbet öntök rá), sózom, majd lefedve kis lángon puhára párolom.
A hagymát felapírtjuk, zsiradékon megdinszteljük, rányomjuk a fokhagymát is.
Ezen a darálthúst fehéredésig keverjük, majd meghitjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, egy pinduri köményt is tehetünk bele, majd puhára főzzük. Ha a husi nem enged sok levet, löttyintsünk rá, legyen szaftosabb, ne száradjon ki.
Amikor minden finom puha, leszűrjük a káposztát, átkeverjük a rizst.
Rétegezhetünk minden külön, de a rizst én mostanában összekeverem a darált húsos pörivel.
Egy 19*29 cm-es jénayba alulra káposztát teszek, erre megy a rizses hús, majd addig rétegzem, míg káposztával lezárom az egészet.
Felkeverem a tejfölt, pici vizet is löttyintek hozzá, hogy ne legyen olyan sűrű és lekenem az egész tetejét.
190 fokon addig sütöm, míg a tejföl szép színt kap a tetején.
Ennyi az egész! Mégis annyira hosszadalmas és dzsuvázós kaja. (Sok a mosogatnivaló utána…)

Kicsit másképp
Ha kicsit új külsőt szeretnénk adni ennek az egésznek, akkor akár a leveleket egyben is megfőzhetjük, kivágva a vastagabb eret (anno nem jutottam el odáig! :D).
Ebbe tekerhetjük a darált húsos rizses húst, majd feltekerve, a batyukat egymás mellé téve a jénayba megsüthetjük kicsit. Akár tejföllel rajta akár utólag meglocsolva.
Nekem így is bejött!



Nyilván elterjedtebb a hagyományos verzió, de ha valami újra vágysz, próbáld ki ez utóbbit is.
Te is így készíted?
Jó étvágyat hozzá!
The post Rakott kelkáposzta appeared first on Nassolda.