Magyaros kínai zöldséges csirke

  • 2017.09.25.
  • 1

Olyan gyorsan elszaladt ez a nyár is...még csak most voltunk nyaralni, feküdtünk a tűző napon, édes dinnyét ettünk meg főtt kukoricát, és máris beköszöntött az ősz. A nyár meg szép volt, jó volt, új élményekkel, emlékekkel teli, de hamar el is múlt. Akkor még a nagy hőség miatt panaszkodtunk, most majd nyavajoghatunk a hideg meg a sok eső miatt.
Még egyenlőre jó áron kaphatjuk a finom friss zöldségeket a piacon, használjuk is ki, míg tart a szezon vége, mert hamarosan elfogynak a friss, zamatos paradicsomok, paprikák a stégekről. Akkor majd jöhetnek a jó öreg mirelit zöldségkeverékek, meg ami éppen elérhető a boltokban.

Vannak, akik a fagyasztott zöldségfélék ellen vannak, és kapásból elutasítják őket. Én személy szerint szeretem őket, fel is szoktam tölteni velük a mélyhűtőmet a friss zöldség-mentes ínséges időkben. Nagyon jól jönnek, ha egy gyors ebédet vagy vacsorát akarok összehozni, mert másra mondjuk nincs időm.
A jó öreg franciasaláta alaptól kezdve, a borsó és babféléken túl, a spéci zöldségmixeket is nagyon szeretem, mint például az ázsiai serpenyős zöldségkeveréket. Ez roppant jól tud jönni, ha éppen a kínai kaját kívánjunk meg, és nem feltétlen a helyi plázában akarjuk megvenni az étterem soron.

Mert bizony nagyon könnyen, gyorsan és egyszerűen össze lehet ütni egy jó kis magyaros kínait otthon is. Azért hívom magyarosnak, mert kis hazánkban nem sok helyen lehet kapni igazi autentikus kínait, csak kínainak nevezett zöldséges, csípős, mézes, szezámmagos valamiket. Vagy bambuszos csirkét, ami amúgy káposztás, ugye. Már akkor mindegy, ha megcsináljuk magunknak otthon.
Magyaros "kínai" zöldséges csirke
Hozzávalók:
- fél kiló csirkemell
- 1 cs. ázsiai zöldségkeverék
- hagyma
- fokhagyma
- só, bors
- szójaszósz
- basmati- vagy jázmin és vörös rizs vegyesen
Elkészítés:
Úgy indul mint minden jó kis magyar kaja. :D A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kis olajban pirítani kezdjük. A csirkemellet felkockázzuk, a hagymákhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk (a sót csak módjával, mert a szójaszósz alapból sós, el ne sózzuk). Fedő alatt pároljuk egy kicsit, míg el nem fövi a levét, vagy a pici vizet, amivel puhítottuk. Majd megpirítjuk kicsit, és jöhet 250-350g (fél csomag) ázsiai zöldségkeverék.

Ezekben közel hasonló zöldségek szoktak lenni, általában piros és sárga kaliforniai paprika, sárgarépa, csiperke és/vagy fafülgomba, zöldbab, bambuszcsíra. A zöldségekkel is együtt pirítjuk pár percig, majd leöntjük ízlés szerinti szójaszósszal. Pár percig rotyogtatjuk, majd lehet is tálalni a kifőzött rizzsel. Nekünk a basmati a nagy kedvencünk, de a jázmin+vörös rizs mixet is szeretjük. Lehet kísérletezni, melyikkel ízlik jobban. Jó étvágyat!
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.