Kéksajtos pogácsa

  • 2018.05.07.
  • 0

Különleges ízvilágú vendégváró, vagy még inkább marasztaló sós falatka. Omlós és nagyon sajtos finomság. 

Hozzávalók (2 gáztepsihez):
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
30 dkg vaj
2 tojás sárgája
2 púpos evőkanál tejföl
15 dkg kéksajt
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
A tetejére:
reszelt sajt
tojás
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos cukros tejbe, majd tegyük félre, hogy legyen ideje felfutni. Közben készítsük össze a többi hozzávalót. A lisztbe keverjük bele a sót, és morzsoljuk el a hideg vajjal. (Én késes aprítóval könnyítem meg ezt a folyamatot.) Majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, az elmorzsolt vagy éppen aprított kéksajtot, végül a  felfuttatott élesztős tejes keveréket. Gyúrjuk egynemű, lágy tésztává, majd tegyük félre langyos helyre keleszteni, nagyjából egy órára.
A kelesztési idő leteltével gyúrjuk át a tésztát, nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra, majd szaggassuk ki a pogácsákat. sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk őket újabb egy órát pihenni. Közben melegítsük elő a sütőt (elektromos, alsó-felső sütés) 220 fokra. Kenjük le a pogácsák tetejét felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük őket aranybarnára körülbelül 15 perc alatt.
Frissen, langyosan, egyszerűen felülmúlhatatlan!