Salátákkal a világ körül vol. 1.

  • 2017.08.13.
  • 5

A világon mindenhol készítik és kedvelik, előételnek vagy köretnek, magában vagy hússal, esetleg tojással, a lényeg, hogy könnyű és friss legyen. A következő bejegyzésben 12 salátát mutatunk meg, amelyek ikonikusak és meghatározóak. Fogyasszátok egészséggel.
12. Peru: Solterito
Ez a saláta Peru Arequipa tartományból indult hódító útjára. A benne található, a helyre jellemző alapanyagok és az egyszerűsége teszi igazán naggyá. De nézzük miből is áll össze. Alapját a burgonya adja, amelynek ez a vidék az őshazája, mellé fava bab, vagy lóbab, hagyma, kukorica és rocoto chili paprika dukál, amelyektől tényleg perui ízvilága lesz a salátának. Korianderrel fűszerezik, és quesillo sajttal gazdagítják. Az étel jellegzetessége az egyforma kockákra vágott alapanyagok, amelyeket bőven olívaolajjal locsolnak meg. Ahány ház annyi szokás, tartja a mondás, ez itt is igaz, valaki édesburgonyával, paprikával, garnélával gazdagítják. A fűszerezés is hasonlóan működik, koriander helyett petrezselymet is alkalmaznak. Ezt a salátát általában hidegen fogyasztják és főleg nyáron, amelyre a neve is utal. Remek lehetőséget kínál a tovább formálásra, hiszen az egyszerű alapanyagokat sok mindennel ki lehet egészíteni. Jamie Oliver receptje mellett számos ismert séfnek meg van a rá jellemző jellegzetes Solteritoja.
Recept
11. USA, Kalifornia: Cobb Saláta
Amerikára jellemzően ez is egy titokzatos, legendákkal teli Hollywoodi történet. Feltalálásának háttere nem egyértelmű, de valószínű, hogy a Los Angeles-i filmgyártás központjában található Brown Derby étteremben készült el először. Nevét az étterem tulajdonosáról kapta, Robert Howard Coppnak csak éjjel jutott ideje enni, ezért séfje Paul J. Posti ezt a kiadós salátát kínálta neki. Ennek a salátának a legnagyobb előnye, hogy a maradékokat is felhasználhatjuk hozzá. A sült csirkét és a szalonnát, a főtt tojást összekeverjük a különböző apróra vágott salátákkal (jégsaláta, vízitúra, endívia, római saláta), ezt egészítik ki avokádóval, paradicsommal, metélőhagymával és Roquefort sajttal. Az egészet egy vörös boros vinaigrette dob fel. Gyakran tartalmaz fekete olajbogyót is. Ma már modern változatában megjelenhet az alma is.
Recept

10. Olaszország, Toszkána: Panzanella
A Toszkán vidékre oly jellemző színek, illatok és ízek jelennek meg egy tányéron ebben a salátában. Mint minden jellegzetesen egyszerű ételt, ezt is a szegénység és a józan ész szülte meg, ez az igazi cucina povera. Első leírása a 16. századból származik, Bronzino leírásaiból ismerjük, neve lehet panmolle is. Ez az egyszerű saláta alapját a 20. században a hagyma adta, ma már inkább a paradicsom az. De a legfontosabb hozzávaló a régióra jellemző alapanyag, a kenyér. A megmaradt, kissé száraz kenyeret tették finomabbá az által, hogy olívaolajba áztatták. Ezt gazdagítja a paradicsom, a hagyma, melyet sóval és borssal, valamint ecettel fűszereznek. Ma már szinte mindennel felturbózhatják, de egy igazi lokálpatrióta firenzei ezt nem nézné jó szemmel. Mindenképp a világ legegyszerűbb salátája.
Recept

9. Görögország: Horiatiki saláta
Na ez az amit mindenki ismer, persze nem így. De nézzük a hozzávalókat, paradicsom, uborka, lila hagyma, kalamata olajbogyó és feta, valamint rengeteg extra szűz olívaolaj, na és persze sok finom oregánó. Akkor már mindenki kitalálta, hogy ez a jól ismert görög saláta. A világ egyik legikonikusabb salátája, amelyről mindannyiunknak egy görög tengerparti nyaralás emléke ugrik be. Ahány régió, annyi saláta, így minden szigeten és a szárazföldön is a régiókban eltérő a készítés módja. A Horiatiki név jól jellemzi, hiszen ez egy egyszerű, gyors étel, amely a paraszti asztalokról indult világhódító útjára. Ja és az igazi görög salátába nem vágjuk a fetát apróra, hanem egy jó nagy szelet kap helyet a tetején.
Recept

8. Thaiföld: Yum won sen
Az ország jellegzetességei a saláták, amelyeket büfékben fogyasztanak. Jellemző rájuk, hogy nem tartalmaznak nyers zöldségeket, és fő alapanyaguk a tészta. A Yum won sen egy üvegtészta alapú saláta, amelyet főleg a celofán tésztából, vagy babtésztából készítenek, ezt nálunk üvegtésztaként árulják. Ez a tésztafajta mungóbablisztből készül, és egész Ázsiában használatos. Ehhez adják a szárított garnélát, a földimogyorót és a koriandert. A halszószos, thai chilis és lime – os öntettől válik igazán pörgőssé az egész étel. A Thai yamok (jelentése: keverve) igazán őszinte és friss ételek, amelyek kevés kalóriát tartalmaznak, ezért bármely napszakban fogyaszthatóak.
Recept
7. USA: Caesar saláta
Ez az a saláta, amely annyira közismert, hogy már a McDonald’s is árusítja. Amerika kedvence, amely Mexikóból származik. Az olasz bevándorló Caesar Cardini találta fel. Julia Child, az amerikaiak nagyasszonya is írt eme remek salátáról, beszámolója szerint gyermekkorában evett Cardin éttermében. Rosa Cardini szerint az eredeti recept nem tartalmazott soha szardellát, annak ízhatását a Worchester szósz akkor köszönhető. Előzménysalátája az Aviator saláta, amelyet Cardini testvére készített, tartalmazta ezt az összetevőt. A saláta hagyományos összetevői közül a meghatározó ízeket, a római saláta, a grill csirke, a tojás és a parmezán adja. Ezt egészíti ki a fokhagymás krutonnal, amit olívaolajon sütnek készre. Fontos, hogy a parmezán nagy darabokban kerül a salátára. A dresszing tartalmaz citromlevet, olívaolajat, sót és borsot és zúzott fokhagymát. Rengeteg változata készül ma már, készülhet más fajta salátákkal, kapribogyóval és egyéb kemény olasz sajtokkal is. Egyszerűsége és jellegzetes íze miatt válhatott a világ egyik kedvenc salátájává.