Peposo

  • 2018.07.01.
  • 3


Majdnem pontosan egy éve, hogy beleszaladtunk ebbe az ízig-vérig toszkán ételbe Cortonában. Túlzás nélkül mondhatom, hogy ennél egyszerűbb étel nem nagyon létezik, még a mi pörköltünket is megelőzi a hozzávalók tekintetében. Az eredeti változat, amit Bruneschelli is megkóstolhatott Firenzében, se babért, se paradicsomot nem tartalmazott, de mivel több olasz is úgy nyilatkozott, hogy ettől jobb lesz, ennyi eltérést megengedtem magamnak. Hihetetlenül finom, lusta étel.
Hozzávalók, 6 főre1,2 kg ragunak való marhahús (tarja, lábszár, stefánia, pofa, vagy oldalas),Kb. 10 g szemes fekete bors (szemtelenül sok!),1 fej fokhagyma, durvára aprítva,200 g sűrített paradicsom,1 babérlevél,5 dl chianti, brunello, vagy valami testesebb száraz vörösbor,1 dl víz,3 ek. Olívaolaj,Tengeri só
Burgonyapüré1 kg burgonya, 2 dl tej,70 g vaj,Őrölt fehér bors,Szerecsendió,Tengeri só
A húst vágjuk nagyobb kockákra, egy nagyobb lábasban kevés olívaolajon nagy láng felett pirítsuk 6-8 percig. Egyszer keverjük csak meg majd közben. Ha megpirult, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, sűrített paradicsomot, borsot, babérlevelet, kb. 9 g sót (két csapott teáskanálnyit), öntsük fel a vörösborral, deci vízzel. Fedjük le sütőpapírral, tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe. Főzzük puhára, omlósra a húst (nekem a stefániának kb. 3,5 óra kellett, ha szükséges, főzés közben pótoljuk a folyadékot – vizet, bort ugyanolyan arányban).A burgonyapüréhez hámozzuk meg a krumplit, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük hidegvízbe 15 percre. Cseréljük le a vizet, tegyük fel főni két teáskanálnyi sóval. Forrástól számítva kb. 25 percig főzzük. Ha megpuhult, szűrjük le, hagyjuk a lábasban száradni 3-4 percig. Törjük össze krumplinyomóval, adjuk hozzá a felmelegített tejet, vajat, fehérborsot, szerecsendiót. Fakanállal keverjük simára, közben sózzuk, ha szükséges.



Címkék

Marha Olasz Toszkána