Pulykamell paprikával, csicseriborsóval

  • 2017.08.13.
  • 8

Hét közben általában egyszer főzünk, ha elfogyott a hétvégi maradék, szerda magasságában. Ilyenkor előkerülnek az egyszerűbb receptek, nagy klasszikusok (alla sajtostejfölös), olyan ételek, amik hamar elkészülnek és kitartanak hétvégéig. Így kerüljük el a céges menzát, foodexpresszt már vagy 8 éve. Ez a pulykás lecsós házasítás most héten volt a menü, és annyira jól esett, hogy itt a helye. A pulykát egyébként is szeretjük mostanában, egyre gyakrabban használjuk csirke helyett, nincs talán olyan penetráns szaga, mint egy „megmikrózott” tepsiscsirkének.
Hozzávalók3 paprika (kápia, kaliforniai, lecsó, ami épp akad), felkockázva,2 paradicsom, felkockázva,1 vöröshagyma, felkarikázva,1 csicseriborsó konzerv, leszűrve,1 csokor petrezselyem, levelei, szárai külön-külön felaprítva,2 gerezd fokhagyma, felaprítva,1 rozmaringág levelei, felaprítva,1 kakukkfűág levelei, felaprítva,Ujjnyi szelet kolozsvári szalonna, felkockázva,Arasznyi jó minőségű füstölt kolbász, felkarikázva,400 g pulykamell filé, felkockázva,Kávéskanálnyi füstölt paprika,1 dl száraz fehér bor,Tengeri só,Frissen őrölt fekete bors,Olívaolaj
Pirítsuk zsírjára a szalonnát egy nagyobb serpenyőben. Ha megpirult szedjük ki, tegyük félre, a kisült zsír nagy részét öntsük le (tegyük ezt is félre). A felkockázott pulykát sózzuk, borsozzuk, pirítsuk körbe, szedjük tányérra. Öntsük a bort a serpenyőbe, kapargassuk fel a leragadt darabokat, öntsük rá a pulykára.Öntsünk a serpenyőbe egy kanállal a félretett zsírból, adjunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat. Dinszteljük 8-10 perc alatt puhára a hagymát, 5-6 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, zöldfűszereket, felaprított petrezselyem szárat. Ha megpuhult a hagyma adjuk hozzá a felkockázott paprikát, pároljuk kis lángon további 10 percig. Dobjuk a zöldségekre a félretett pulykát, szórjuk meg teáskanálnyi füstölt paprikával, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Kis lángon pároljuk fél órát, közben keverjük át párszor, ha kevés lenne alatta a folyadék kevés vízzel hígítsuk. 25 perc elteltével keverjük hozzá a csicseriborsót, öntsük rá a maradék kisült zsírt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha megpuhult és átfőtt a pulyka vegyük le a tűzről, szórjuk meg a félretett szalonnadarabokkal, felaprított petrezselyemlevéllel.
Főt rizzsel tálaljuk.