Tonhalsteak mexikói babsalátával

  • 2017.02.25.
  • 3

Elsőre kicsit furcsának tűnhet a tonhal-bab párosítás, de nem kell megijedni, a bab nemcsak a  sertéssel, marhával működik. 15 perc alatt össze lehet dobni az egészet, egyszerű, és még egészséges is. A vörös tonhal ára ugyan kissé borsos, de ki lehet fogni néha akcióban is (pl. Auchan), én is így vettem nemrég.   

 
 
Hozzávalók (2-3 főre)
Egy vastagabb szelet vörös tonhalfilé (kb. 35-40 dkg),
Frissen őrölt fekete bors,
Nagy szemű tengeri só,
Olívaolaj
Saláta
Egy vörösbab konzerv,
Egy fehérbab konzerv,
Egy lilahagyma,
Egy avokádó,
6-8 szem olajban eltett szárított, vagy friss koktélparadicsom,
Egy jalapeno paprika,
Kis csokor bazsalikom,
Kis csokor koriander,
Kis csokor petrezselyem,
Fél citrom,
6 cl extra szűz olívaolaj,
Tengeri só,
Fekete bors
 
A salátához szűrjük le a babkonzerveket, 1-2 dl-t tegyünk félre a fehérbab levéből. Mossuk át a babot, tegyük tálba a felszeletelt hagymával, paradicsommal, jalapenoval együtt. Az olívaolajat rázzuk össze (kis zárt dobozban vagy üvegben) fél citrom levével, 1-2 evőkanálnyival a bab levéből, csipetnyi sóval, borssal. Öntsük a salátánkra, keverjük át. Közvetlen tálalás előtt szórjuk meg a felaprított zöldfűszerekkel.
A tonhalat mossuk le, töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben kevés olívaolajon oldalanként kb. 1-1,5 percig süssük (mérettől függően).
Szedjük tányérra a salátát, helyezzünk rá pár szelet avokádót. A tonhalat 1-2 cm-es szeletekre vágva tegyük a salátára, végül locsoljuk meg kevés olívaolajjal, citromlével.