Dupla csokis profiterol

  • 2016.02.17.
  • 4

Imádom a profiterolt, de a bolti verziókat pofátlanul drágának tartom, ezért elhatároztam, hogy én magam készítek most egy adagot. Mivel a családban több anonim csokoládéfüggő is van, nem volt kérdés, hogy milyen krémmel fogom megtölteni.
A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta, ráadásul nem is túl bonyolult elkészíteni, úgyhogy ez a recept bekerült a kedvenceim közé.
Hozzávalók (25 db-hoz):
Az égetett tésztához:
85 g vaj220 ml víz105 g finomliszt3 tojásegy csipet só
A csokoládés töltelékhez:
4 tojássárgája65 g kristálycukor15 g finomliszt15 g keményítő350 ml tej1 vaníliarúd20 g étcsokoládé1 evőkanál kakaópor
A díszítéshez:
180 g étcsokoládé50 g pisztácia
 
Mielőtt hozzálátnék a tészta készítéséhez, sütőpapírt veszek elő, és 25 db egyforma kört rajzolok rá nagyjából egyforma távolságra. Ehhez én egy feles poharat használtam, azt rajzolgattam körbe. Ez a kis trükk abban segít, hogy közel azonos méretű kis puffancsokat kapjunk.

Ezután elkészítem az égetett tésztát. Egy közepes edényben a vizet és a vajat összemelegítem, forrásig hevítem, majd lehúzom a tűzről. Fakanállal hozzákeverem a lisztet és a sót, majd 10 percre félreteszem hűlni. Ezalatt 200 °C-ra előmelegítem a sütőt, majd visszatérek a kissé kihűlt tésztához. A tojásokat egyenként dolgozom el benne, míg végül teljesen sima, enyhén folyós lesz a massza. Habzsákba töltöm, és az előre elkészített sütőpapírra kis halmokat mintázok belőle.

A halmok hegyes tetejét enyhén bevizezett ujjal lesimítom, majd mehetnek is a sütőbe. 20 perc sütés után kiveszem a tepsit, a puffancsok alját egy hegyes késsel megszurkálom, hogy távozzon belőlük a gőz, majd további 5 percig sütöm őket.

Amíg kihűlnek előkészítem a krémet és a mázat, felaprítom a pisztáciát.A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a keményítőt, majd félre teszem.Egy edénybe öntöm a tejet, belekaparom a vaníliarúd magját, és belerakom magát a vaníliarudat is, majd melegíteni kezdem. Amikor a tej gyöngyözni kezd, 30 másodpercet várok, majd leveszem a tűzről, és eltávolítom a vaníliarudat belőle. A tej felét folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz adagolom, majd a tál tartalmát visszaöntöm az edénybe, ezzel kiegyenlítve a hőmérsékletet és megelőzve azt, hogy a tojásból rántotta legyen. Az edényt újra a tűz felé teszem, majd folyamatos keverés mellett megvárom, míg a krém besűrűsödik. Ekkor félrehúzom, hozzáadom a csokoládét, a kakaóport és simává keverem.

Amikor a krém langyos lesz, habzsákba töltöm és a puffancsok aljába vágott lyukakba nyomom. A mázhoz vízgőz fölött megolvasztom az étcsokoládét, belemártom a kis golyókat, végül megszórom őket az aprított pisztáciával.

A végeredmény ennyire csodálatos, egyszerűen lehetetlen ellenállni neki.

A csokoládé és a sós pisztácia rendkívül jól illik egymáshoz, ez a szokatlan párosítás a szemet és a szájat is gyönyörködteti.

Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni: tényleg szenzációs volt. Már meg is kaptam a megrendelést egy újabb adagra, de ezen egyáltalán nem csodálkozom.