Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

  • 2018.06.30.
  • 0

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.
Vitaminokban gazdag és rendkívül finom gyümölcs a sárgabarack, fogyasszunk belőle bőven. Remek kísérője a sülteknek. Mostanában nagy kincs, különösen ha a saját kertünkben terem. Ez a recept bármilyen alkalomra, ünnepi ebédnek is kiváló.

Hozzávalók: 2-4 adag
50 dkg sertésszűz (4 adagosnál még 4 szelet karaj vagy csirkemell filé)
só, tarka bors ízlés szerint,
2 gerezd fokhagyma,
2-3 szál kakukkfű, (szárítottból fél mokkáskanálnyi),
4 evőkanál kukoricaliszt (vagy finomliszt),
3-4 evőkanál olaj a hús sütéséhez.
50 dkg sárgabarack, (télen befőtt is lehet)
3 evőkanál cukor,
1 dl fehérbor,
fél citrom leve,
1 + 1 dl víz, vagy befőttlé,
1 evőkanál keményítő.
A húst szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kicsit pihentetjük, majd kukoricalisztbe forgatjuk. A forró olajon mindkét oldalt átsütjük 3-4 perc alatt. (Ha karajt is készítünk hosszabb sütési időt számoljunk.)
Amikor minden szelet kész, a visszamaradt olajba tesszük a félbevágott fokhagymát és kakukkfüvet, átforgatjuk párszor, amíg a fűszerek illatát megérezzük. (kb. 1 perc) Ráöntünk 1 dl vizet, vagy húsalaplét és a hússzeleteket visszarakjuk a lábasba. Kisebb lángon puhítjuk, óvatosan forgassuk, hogy a liszt ne kapjon le. Sűrűbb szaftot kell kapnunk, de ha szükséges, még kevés vizet adjunk hozzá.
A sárgabarackot megmossuk, félbe vagy negyedekbe vágjuk, és magját eltávolítjuk. Lábasban a cukrot karamellizáljuk, 1 dl vízzel és a borral felöntjük, majd a barackokat belerakjuk. A citromlét is hozzáadjuk, így marad szép sárga a barack. 4-5 perc múlva felforr. Pár kanál barack főzőlével a vízzel elkevert keményítőt simára dolgozzuk és a barackokra öntjük. Már csak összeforrósítjuk és elzárjuk a gázt. Különlegesen finom mártást kapunk.
Jázmin rizzsel tálaljuk. Őszibarackkal is próbálják ki.