3 szuper paszternák recept - hello tél!

  • 2018.01.08.
  • 2

A paszternák (vagy pasztinák) a fehérrépához hasonló gyökérzöldség, de annál vastagabb és jóval selymesebb, édesebb ízű. Remek helyettesítője, kiegészítője a burgonyának. Az angol konyhában ma is népszerű étel, itthon valamiért elfeledetté vált, pedig egyszerű termeszthetősége miatt a XVIII. század végéig egyik legfontosabb élelmiszerünknek számított. A köznép számára szinte az egyetlen elérhető, télen is jól elálló zöldségféle volt, amit magas cukortartalma és szintén magas tápértéke miatt is kedveltek. A paszternákból gyakorta készült lekvár, illetve reszelt formájában sütemények édesítésére is használták. Remek téli alapanyag, mivel az első fagy után válik igazán édessé a gyökér. Érdekes módon azonban a levele nem csak hogy nem fogyasztható, hanem szabad kézzel való érintése bőrgyulladást okoz, ezért betakarításnál kesztyűt kell viselni.  
Értékes növénynek számít: sok benne a keményítő, energiatartalma inkább a krumpliéhoz, mint a többi gyökérzöldségéhez hasonlít. Az ásványi anyagok közül kálium, emellett kalcium és foszfor található benne. C-vitamin-tartalma szintén nem lebecsülendő (18 mg/100 g), megéri színesíteni vele a téli fogásainkat. 
Termesztéséhez a csapadékosabb, hűvösebb klíma kell, piaci értékesítésre nálunk is csak az ország nyugati, csapadékosabb táján termelik. Én kistermelői piacon találkoztam vele, Hunyadi téri piacon és a Lehel piacon is kapni. 
Az alábbiakban három recept található, egy leves, egy köret és egy brunch-nak való. De játszatok vele bátran, próbáljátok ki többféle receptben krumplit vagy édesburgonyát helyettesítve!
1. Paszternákleves póréhagymával
 

Hozzávalók:
2 ek vaj
1 póréhagyma felaprítva
1,5 dl fehérbor
kb. 30 dkg paszternák (a póréhagyma méretétől függően) megpucolva és feldarabolva
1 L alaplé
1 dl tejszín
só, bors
A póréhagymát feltesszük a vajon párolódni és amint a hagyma kissé összeesett felöntjük a borral. Hozzáadjuk a paszternákot, felöntjük alaplével és addig főzzük, amíg megpuhul (kb. 15 perc). Végül tejszínnel, sóval, borssal pürésítjük. Kellemes, édes, krémes levest kell, hogy kapjunk a végére. 
2. Sült paszternák mézzel és gesztenyével
 

Hozzávalók (recept eredetileg innen)
500gr paszternák megpucolva és hosszanti csíkokba vágva
2 ek olaj
só, bors
1 ek rozmaring
200gr előre főzött gesztenye félbevágva
2 ek méz
1 marék ázsiai saláta mix
A paszternák csíkokat egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel, majd összeforgatjuk vele. A sütőbe tesszük 200 fokra 20 percre. Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, hozzáadjuk félbevágott gesztenyéket és megöntözzük a mézzel. További 15 percig sütjük, figyelve, hogy a paszternák mikor karamellizálódik barnára. Végül méhány levél salátával együtt tálaljuk, egyszerre elegáns és "comfort food".
3. Paszternákos tócsni


Hozzávalók
30 dkg paszternák megpucolva, lereszelve
30 dkg krumpli megpucolva, lereszelve
2 tojás felverve
2 ek liszt
só, bors
1 tk kakukkfű 
4-5 ek olaj a sütéshez
A reszelt zöldségeket egy tálba öntjük, és összekeverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. A végén fokhagymás olajjal megkenhetjük vagy adhatunk mellé fokhagymás tejfölt (a tapasztalatain alapján nem érdemes a fokhagymát a masszába keverni, mert könnyen megég). Brunchra bugyantott tojás és pár szelet szalonna mellé is isteni!



Címkék

Vega Paszternák