Sváb kovászos uborka / kovászos uborka télire

  • 2022.07.07.
  • 0

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:3 kg uborka, 2 csokor kapor, 2 nagyobb burgonya (régi, ó krumpli legyen mindenképp), só, vízElkészítés:Egy nagy uborkás üvegbe alulra rakok 1 csokor kaprot. Erre karikára vágott, jól megmosott, nyers burgonyát.
Rárakom a nagyon alaposan megmosott, két végükön belhasított uborkákat.Tetejére szintén karikákra vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok (pár szelet mehet az uborkák közé is), legfelülre még 1 csokor kemény szárú kapor kerül, ez egyben le is szorítja az üveg tartalmát. Végül felöntöm langyos, sós vízzel – ahány liter a víz, annyi evőkanál sót kell teljesen feloldani benne. Kistányérral letakarom, Árnyékos, de meleg helyen 3 napig érlelődik. Én nem teszek bele sem fokhagymát, sem tormát, így is tökéletes az íze.A kész, érett kovászos uborkát elrakhatjuk télire is. A kaprot és a krumplit kiszedem (a krumplit meg is lehet enni, hiszen fermentált), az uborkát leszűröm, a levét felforralom és belekeverek fél mokkáskanál szalicilt vagy nátrium benzoátot. Teljesen kihűtöm. Az uborkát kisebb üvegekbe rakom, a kihűlt levet ráöntöm, Rácsavarom az üvegek tetejét és mehet a kamrába. Az uborka leszürt levét nem feltétlenül szükséges felforralni, egyből belekeverhető a tartósító.