Pisztráng kapros joghurthabbal és párolt idényzöldségekkel

  • 2016.07.28.
  • 3

Azok kedvéért, akik követik a blogomat elmondom, hogy mostanában igen elfoglalt voltam a kertemmel kapcsolatos munkák, eltevések, befőzések miatt. Persze sok mindent főztem is végre, igazán friss és jóízű alapanyagokból, de lejegyezni nem volt időm.

A kertről és a növényekről valószínűleg még sokat fogok írni, de most csak annyit, egyelőre kb. 140 m2-en kertészkedem, ami jövőre már 200 m2 is lesz remélhetőleg. Nagyon elegem lett a piacokon szezonban is gyalázatos minőségű, agyon műtrágyázott, íztelen zöldségekből. Például a borsót sem igazán lehet frissen megkapni, pedig ennél a zöldségnél minden óra cukorveszteséget jelent. Zsenge cukkini sem igazán kapható, nem beszélve a virágáról. Értem én, hogy gazdaságosabb nagyobb méretben eladni, de az már csak maximum egy cukkini lepényhez használható. Természetesen méreg- és műtrágya-, illetve túltrágyázás-, túlöntözés mentesen termesztek (próbálok termeszteni), a lehető legjobb ízű terményekért. Egyenlőre eléggé sikeresen. Nem tudtam, hogy például a cékla ilyen jóízű is tud lenni. Eme egészséges növényünk igen magas nitrát tartalmat tud produkálni, főleg túltrágyázás esetén, ami nem annyira egészséges. Nos nálam némi bio szőlőtörköly komposzttal előkészített, egyéb trágyamentes talajban is szépen növekedett és nagyon jóízű lett a cékla is. A növényvédelem kizárólag biológiai szerekkel történik, még rezet sem használok. Ezek a szerek remekül beváltak eddig, nagyon szép és jóízű zöldségek teremtek. A talajelőkészítés, vetés, illetve palántázás óta a növényeim csak vizet kaptak, hiánybetegségek esetére van biológiai lombtrágyám, de erre még nem volt szükség. Ami viszont meglepett, hogy az első zsenge cukkinikat a magvetés napjától 37 napra már szedtem. :) A poszt végén látható néhány kép az egyik fajta cukkiniról.
A fenti fogásban a joghurthab Kalla Kálmán egyik receptje szerint készül. Nagyon nyári, nagyon könnyed, kímélő fogás. Érdekessége, hogy csak zöldfűszerrel készül. Az elkészítése több, mint egyszerű, de csúnyán el is lehet rontani, ha a hal vagy a zöldségek túlkészülnek. :) Az idényzöldségek természetesen a kertemből valók, most cukkini, bébi répa és kukorica volt mellé. A kukorica most még András bácsi szintén vegyszermentes kertjéből való, mert az enyémeknek még kell pár nap, neki viszont pont optimális és szuper édes a kukoricája.
[...] Bővebben!