Extra-gyors magvas kenyér

  • 2012.12.04.
  • 3

Éljen Rachel Allen! Így kövér betűkkel. Ez a kenyér annyira finom, hogy már számtalanszor sütöttem újra.
Hozzávalók:3,5 dl langyos víz 1 tk. méz2 dkg friss élesztő (vagy 1 zacskó szárított élesztő - 7 g)20 dkg teljes kiőrlésű liszt (én rozsliszttel szoktak készíteni)7,5 dkg sima liszt (BL 80 vagy BL55)7,5 dkg magkeverék (ami van, és ezeket szoktam tenni bele vegyesen: dió, napraforgómag, lenmag, szezámmag, búzacsíra)5 dkg zabpehely2,5 dkg korpa (nekem zabkorpa van)1 tk. só1 ek. olajAz a legjobb ebben a kenyérben, amellett hogy isteni finom, hogy nagyon könnyen elkészíthető. Össz-vissz annyi a teendő, hogy egy nagyobb tálba kimérem a száraz hozzávalókat, vagyis a liszteket, magokat, zabpelyhet, korpát és a sót, majd jól elkeverem.A vizet meglangyosítom, feloldom benne a mézet és az élesztőt és állni hagyom pár percig, míg az élesztő felfut.Az élesztős vizet végül beleöntöm a tálba és elkeverem a lisztes magos alappal. A végeredménynek nem folyósnak, de azért masszásnak, keverhetőnek kell lennie. (Lehet hogy kis vizet még igényel a megfelelő állag - ez liszttől is függ.)Ezután vagy egy szilikon formára, vagy szilikonos sütőpapírra van szükség, amivel ki kell bélelni egy kenyérformát. Sima sütőpapírral nem javaslom a próbát, mert a kenyér héja örök barátságot köt vele. Én emiatt a kenyér miatt vettem egy szilikon formát. De megérte!A kikevert tésztát a formába kanalazom, elsimítom a tetejét és letakarva meleg helyen kelni hagyom 20-25 percig. Időközben 200 fokra melegítem elő a sütőt és a forróságba betolva kb. 45 perc alatt megsütöm a kenyeret. Végül rácson hagyom kihűlni.Érdemes hűlni hagyni szeletelés előtt, hogy ne csak formátlan darabkáink, hanem szeleteink legyenek. Frissen vajjal is isteni, de napokig élményvesztés nélkül fogyasztható. Nálunk nagy siker és a diót nem szabad kihagyni belőle.