Természetes fogfehérítés otthon

  • 2016.02.19.
  • 0

A csillogó fehér fogak napjainkban leginkább az ideális és favorizált testképhez tartoznak.
 
Azonban van az úgy, hogy az ember hiába sikálja a fogát éjjel-nappal mégse éri el a várva várt hófehér árnyalatot. Ennek több oka is lehet, mint például genetikailag sárgásabbak a fogai, túl sok fogelszínező ételt és italt fogyaszt vagy dohányzik.
Személy szerint én egy kicsit mindig is irigykedtem azokra, akiknek alapból fehér fogaik vannak. A különböző sztárokról és celebekről pedig ne is beszéljünk, hiszen hozzájuk hegesztőmaszkot kell viselni, hogy rájuk nézhessünk, annyira világítanak a fogaik. Azonban ők nagy valószínűséggel mesterséges fogfehérítésen estek át, amely egyrészt költségesebb, másrészt a használt szerek mégiscsak roncsolják a fogszerkezetét.
Mivel már többféle otthoni fogfehérítő csomagot lehet kapni, így a hétköznapi emberek számára is könnyen elérhető a vágyott fehérség, azonban ezek is mind vegyszeresek, fogzománc gyengítőek, hiszen ásványi anyagokat vonnak ki a fehérítés során a fogakból, amit utólag vissza kell pótolni egy termékkel. A mechanizmust nem ismerem, de nem hiszem, hogy bölcs dolog ily módon a fogakhoz nyúlni mert maradandó fogérzékenység lehet jutalmunk a hiúságunkért cserébe. Persze ezeket a sorokat mint laikus írom, nem értek a fogtudományhoz.
Azonban pont a fentebb felsoroltak miatt gondoltam úgy, hogy természetesebb megoldásokat keresek. Találtam is pár praktikát, amelyek hatásától egyesek teljesen el voltak ájulva, hogy mennyire csodálatosan működnek. Jó párat magam is kipróbáltam, azonban inkább kevesebb, mint több sikerrel, de lehet csak én nem voltam elég kitartó.
Eper
Mivel az eper citromsavat tartalmaz, ezért képes a fogainkat fehéríteni. Egy érett eperdarabot nyomkodjunk szét, majd mint fogkrémmel pár percig sikáljuk a fogainkat. Hátránya, hogy csak rövid ideig van eperidény, így nem elérhető egész évben. (Fagyasztott és felfújt kényszer érlelt eper nem számít.)
 

 Citrommal való fogfehérítés
A citromban is a citromsav az, amelynek a segítségével fehéríthetjük a fogainkat. Csepegtessünk annyi citromlevet a szódabikarbónára, amitől paszta állagú lesz, várjuk meg míg elmúlik a pezsgés és mossuk meg a fogainkat vele. Ha ki van száradva az ajkunk, akkor nem a legjobb megoldás ezt a módszert választani.

Banánhéj
A banánhéj belső felével kb. 2-3 percig dörzsöljük a fogainkat, várjunk 15-20 percet, majd utána a szokott módon mossuk meg.

 Aktív szén
Ha tabletta formában vettük, akkor porítsuk össze, tegyük a fogkefénkre, majd 4-5 percig mossuk vele a fogunkat. Mindeközben próbáljunk meg nem a tükörbe nézni.

Kurkuma
Nagyon kevés vízzel keverjük el a kurkumát, hogy a masszánk csak vizes homok állagú legyen. A keverékhez tehetünk pár csepp borsmenta illóolajat, illetve egy kevés szódabikarbónát. Fogmosásnál vigyázzunk, mert a kurkuma beszínezi a bőrt, így kell egy kis gyakorlás, mire sárgásság mentesen tudunk fogatmosni vele.
Kókuszolaj
A hidegen sajtolt kókuszolajat kétféleképpen használhatjuk. Az egyik, amikor a fogkefénkre téve mintegy fogkrémként fogat mosunk vele. A másik megoldásban kb. 1-1, teáskanálnyi hidegen sajtolt kókuszzsírt vegyünk a szánkba és kezdjünk el vele öblögetni (oil pulling) mintegy 20 percig. Ezután a hagyományos fogkrémünkkel mossunk fogat.
+ A Jolly Joker
Mindegyik pasztához adhatunk egy szódabikarbónát, hiszen ez az abszolút csodafegyver, azonban vigyázni kell vele mert ha túl sokszor túl sokat használunk belőle, akkor azt a fogzománcunk bánhatja.

 Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon , Instagramon,  YouTube-on és Twitteren is!