Csokis-málnás kalács

  • 2017.07.02.
  • 6

Pár napja a piacon sétálgattam, nézegettem a bőséges kínálatot. A málnán mindig megakadt a szemem, tudtam, hogy dolgunk lesz még egymással, vagyis, nem csak simán megesszük, hanem sütés lesz vele. Mire hazatekertem nagyjából össze is állt a fejemben egy kalács képe, éreztem az illatát is, és az ízét is.Gondolatban a málnát csokoládéval párosítottam és kalácstésztába töltöttem, méghozzá a csodás habcsókos kalácsba. Láttam magam előtt ahogy foszlós, a tojáshabtól különösen krémes állagú kalács belsejében olvadozik a csokoládé, rotyog a málna. Éreztem a csokoládé és a málna elegyének csodás illatát. Egyszóval, sütnöm kellett....Hozzávalók:60 dkg finomliszt1 tk. só3 ek. cukorkb. 3 dl tej3 tojássárgája5 dkg puha vaj2,5 dkg friss élesztőTöltelék:3 tojásfehérje10 dkg cukor1 tk. vanília kivonat20-25 dkg málna125 g 80 %-os étcsokoládéDagasztógép táljába morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a meglangyosított tejet, amiből 2-3 evőkanálnyit visszatartunk. Egy habverővel vagy spatulával alaposan elkeverjük. Beletesszük a tojások sárgáját is, majd az átszitált lisztet, a sót és a puha vajat is. A gép alacsony fokozatán dagasztani kezdünk, 3-4 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolunk és további 8-10 perc alatt szép fényes, puha tésztát dagasztunk. Ha szükséges, közben hozzáadjuk a visszatartott tejet.A bedagasztott tésztát fedeles kelesztőtálba tesszük és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amikor a tésztánk megkelt a tojások fehérjéből a cukorral egy csipet sóval sűrű, fényes habot verünk. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot is.Belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Körülbelül
cm x cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tojáshabot úgy, hogy az egyik hosszabb oldalánál 2-3 cm széles csík szabadon maradjon. Így könnyebb lesz feltekerni.A tojáshabra szórjuk az apró kockára aprított jó minűségű étcsokoládét, majd elosztjuk rajta a málnát is.Kibélelünk sütőpapírral egy mély kenyérsütőformát ( cm x
cm x cm nagyságú).A tésztát a szélesebb oldalától kezdve óvatosan feltekerjük, a szabadon hagyott tészta szél kerüljön alulra.
A feltekert tésztát hat egyforma darabba vágjuk. Az előkészíett dobozformába állítjuk őket.
A kalácsot kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra.A megkelt tésztát az előmelegített sütőbe toljuk és 50 perc alatt szép pirosra sütjük.A sütőből kivesszük és a dobozt rácsra állítjuk, a kalácsot 5-10 percig még a formában hagyjuk, csak ezután emeljük óvatosan a rácsra.
Ezután türelmesen várunk, amíg legalább langyosra hűl. Bizton állítom, hogy ez a legnehezebb rész....Ha nincs ilyen mély, széles dobozformánk, semmi probléma. A feltekert tésztát kb. 3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, majd a csigákat egymás mellé egy tepsibe fektetjük. Újrakelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.A málnát tetszés szerint más gyümölcsre cserélhetjük.