Csokis-narancsos kifli kovászos tésztából

  • 2016.10.29.
  • 4

A turbó csokis kifli kovászos változata. Így már persze határozottan nem turbó, sőt, de csodafinom.A sütést megelőző este elkészítjük hozzá a kovászt:100 g BL 80 kenyérliszt100 g langyos víz50 g érett kovászA vizet fedeles tálba mérjük, hozzáadjuk a kovászt és alaposan elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, azzal is jól elkeverjük, majd a tálra rátesszük a fedelét és 10-12 órára magára hagyjuk. Én betettem a mikróba, hogy éjszaka egyenletesen meleg helyen legyen.Tészta:500 g finomlisztkb. 2 dl langyos tej100 g joghurt1 tk. só2 ek. cukor1 tojás50 g puha vajaz összes kovászReggel tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, a cukrot, hozzáadjuk a langyos tejet, a joghurtot és a tojást, végül a tetejére öntjük a kovászt. Dagasztógép alacsony fokozatán 4-5 perc alatt sima tésztát készítünk, ezután hozzáadjuk a vajat is és azt is a tésztához adjuk. Amikor
vaj is belesimul, a gépet leállítjuk, a tésztát kitesszük ammunkapultra és kézzel dolgozunk tovább. A tésztát az asztalhoz csapjuk, félbehajtjuk, megint az asztalhoz csapjuk, stb. Addig folytatjuk, amíg a tésztánk rugalmas lesz és a felszínén láthatóvá válnak a hólyagok. (Videós segítség a tésztacsapkodáshoz.)Puha, de nem ragacsos tésztát kell készítenünk. Ha szükséges kevés tejet adhatunk még hozzá.Az alaposan kidolgozott tésztát vékonyan kikent tálba tesszük és lefedjük. Szobahőmérsékleten kb. 3-3,5 óra alatt duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát óvatosan egy liszttel hintett deszkára fordítjuk és 4 egyenlő darabba vágjuk. Egyesével cipókat formázunk belőlük:A kis cipókat letakarjuk és 15-20 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.Töltelék:10 dkg étcsokoládé (75 %)2 ek. holland kakaópor2 ek. cukor1tk. vanília kivonatkb. 1 csésze narancslekvárA csokoládét, a cukrot és a kakaóport késes aprítóbe tesszük és finomra daráljuk (vagy a csokit lereszeljük és elkeverjük a kakaóporral és a cukorral). Tálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliát és annyi narancslekvárt, hogy kenhető krémet kapjunk.A pihentetett cipókból egyesével kb. 2 mm vastagságú körlapot nyújtunk. Egy kinyújtott tésztára rákenjük a csokoládékrém felét, majd beborítjuk egy másik tésztalappal. Egy pizzavágó vagy egy éles kés segítségével 16 cikkre vágjuk és feltekerjük.
Ugyanezt megismételjük a másik két kinyújtott tésztalappal.A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A tepsiket fóliával lefedjük (vagy belehúzzuk egy-egy jókora nylonzsákba. Szobahőmérsékleten kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük a kifliket.Amíg a kiflik kelnek a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt kifliket egy egész felvert tojással lekenjük, majd a tepsit betoljuk a foró sütőbe. A sütési idő kb. 30 perc.